Otvaranje auto-puta kad se nabavi oprema za održavanje

Pri kraju završni radovi na elektro-instalacijama, čeka se izvještaj Državne komisije za tehnički prijem, priprema se dokumentacija za javnu nabavku mašina i opreme za održavanje, kazao je “Vijestima” direktor Monteputa Milan Ljiljanić

37401 pregleda 83 reakcija 83 komentar(a)
Sada nemoguće korišćenje auto-puta bez vozila i opreme za održavanje: Dionica auto-puta, Foto: gov.me
Sada nemoguće korišćenje auto-puta bez vozila i opreme za održavanje: Dionica auto-puta, Foto: gov.me

Da bi dionica auto-puta Podgorica - Mateševo bila puštena u saobraćaj potrebno je da se završe preostali elektro-instalaterski radovi, da Državna komisija za tehnički pregled uradi konačan izvještaj što je neophodno za tehnički prijem, kao i da Monteput nabavi mašine i opremu za održavanje ovog puta.

To je saopšteno “Vijestima” iz kompanije Monteput koja je dobila na upravljanje ovu prvu dionicu. Izvršni direktor kompanije Milan Ljiljanić nije mogao precizirati kada će sve to biti završeno, ali navodi da se može uskoro očekivati.

”Izgradnja auto-puta Bar - Boljare, prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo je u završnoj fazi. Preostali su završni radovi na elektro mašinskim instalacijama čiji se okončanje može očekivati ubrzo. Do puštanja u saobraćaj ove dionice auto-puta neophodno je da Državna komisija za tehnički pregled uradi konačan izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova, što je preduslov za izdavanje upotrebne dozvole. Očekujemo da se svi neophodni radovi, kao i neophodna tehnička dokumentacija sa potrebnim dozvolama bude okončana u najskorijem periodu, nakon čega se može očekivati puštanje u saobraćaj ove dionice auto-puta. Pored navedenog, za stvaranje uslova za nesmetanu i bezbjednu upotrebu puta, potrebno je obezbijediti nabavku mašina, specijalnih vozila i opreme neophodne za adekvatno održavanje, što je još jedan od preduslova za puštanje u saobraćaj. Za nabavku prethodno navedenih vozila i mašina su već započeti postupci javnih nabavki, a jedan broj tendera je u pripremi”, kazao je Ljiljanić.

Na dionici će raditi 150 radnika

Na pitanje koliko radnika će biti potrebno za opsluživanje i održavanje ove prve dionice crnogorskog auto-puta i kada će početi njihovo zapošljavanje i obuka, direktor Monteputa navodi da preliminarne procjene oko broja zaposlenih koji će opsluživati auto-put (upravljanje, održavanje, naplatu putarine, služba zaštite i spašavanja i dr) pokazuju da će biti potrebno oko 150 zaposlenih.

”Dio zaposlenih će biti angažavan unutrašnjom preraspodjelom u okviru Monteputa, dok će preostali broj biti zaposlen nakon raspisanog konkursa u skladu sa zakonom. U toku je završna faza izrade nove sistematizacije radnih mjesta, nakon čega će početi postupak unutrašnje preraspodjele zaposlenih i raspisivanje konkurs za prijem novih radnika”, kazao je Ljiljanić.

Potpunu brigu o održavanju ove dionice, pa i zimskog održavanja koje je već sada potrebno, na sebe je preuzeo Monteput, zbog čega su potrebna specijalna vozila, i razne mašine i oprema.

”Nakon što na narednoj sjednici Vlade bude usvojen Finansijski plan i Plan rada Monteputa za 2022. godinu, biće raspisan tender za nabavku vozila za zimsko održavanje, kao i ostale neophodne mehanizacije. U toku je postupak nabavke protivpožarnih vozila i opreme i do kraja januara ove godine može se očekivat izbor najpovoljnije ponude”, naveo je Ljiljanić.

Benzinska pumpa na Mrkama

Na pitanje na koji način će na ovoj dionici biti izabrane kompanije koje će imati benzinske pumpe, prodavnice i druge sadržaje, iz Monteputa navode da je to u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija.

”Na lokaciji Mrke predviđeno je odmorište sa pratećim sadržajima (benzinske pumpe i drugi sadržaji). Za ustupanje lokacije zaduženo je Ministarstvo kapitalnih investicija koje priprema koncesioni akt”, kazao je Ljiljanić.

Ova dionica auto-puta trebalo je da bude završena još u maju 2019. godine, ali je bivša vlast dozvolila da se rokovi pomjeraju dva puta, a da nije utvrđeno ko je kriv za ta kašnjenja i da izvođač nije platio penale zbog pomjeranja rokova.

Premijer Zdravko Krivokapić je u decembru obišao dionicu i kazao da očekuje da će svi radovi biti završeni i dionica otvorena do 15. januara. Sada je izvjesno da se to neće desiti.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je prošle sedmice u intervjuu agenciji Mina biznis kazao da se ne smije usuditi da kaže da je to 15. januar, ali “da smo blizu”.

”Negdje ćemo svi zaboraviti tih mjesec ili dva kašnjenja kad prvi put krenemo tim auto-putem, stavljajući po strani sve što se dešavalo s tim projektom od početka njegove realizacije”, rekao je Bojanić.

Dobit od Sozine za prošlu godinu 855 hiljada eura

”Monteput je pozitivno poslovao u 2021 godini. S obzirom da je izrada završnog računa za 2021. godinu u toku, po trenutnoj evidenciji, ostvareni profit iznosi 855.525 eura”, kazao je Ljiljanić.

Ova državna kompanija, koja gazduje tunelom Sozina i naplaćuje putarinu, u 2020. godini ostvarila je profit od 32.834 eura, dok je u 2019. on iznosio 1.567.541 euro.

”Profit u 2021. je veći u odnosu na 2020. godinu za 822.691 euro, a manji u odnosu na 2019. godinu za 712.016 eura. Kompanija Monteput ostvaruje prihode od naplate putarine pa samim tim, pandemija COVID je imala presudan uticaj na pad profita u 2020. i 2021. godini u odnosu na 2019. godinu”, naveo je Ljiljanić.

Putarina osam centi po kilometru ili četiri eura

Izvršni direktor Monteputa kazao je da je određivanje iznosa putarine za buduću dionicu auto-puta Podgorica - Mateševo u nadležnosti Vlade.

”Cijena još uvijek nije formirana, a biće određena po pređenom kilometru i za očekivati je da će biti oko osam centi po kilometru. Plaćanje putarine počeće zajedno sa puštanjem auto-puta u saobraćaj”, naveo je Ljiljanić.

Ova dionica, računajući i petlju na Zlatici, duga je 42 kilometra pa bi prema ovoj računici od osam centi po kilometru, cijena putarine iznosila 3,36 eura koliko bi išlo Monteputu.Vlada takođe treba da odluči i da li će se porez na dodatu vrijednost od 21 odsto, koliko se obračunava i na putarinu kroz Sozinu, određivati na ovu cijenu ili će bitu unatar tih osam centi. Ukoliko bi se PDV računao na ovako dobijenu cijenu, konačni iznos putarine bio bi tačno četiri eura.onačna cijena izgradnje auto-puta sa dodatnim radovima sada iznosi oko 900 miliona eura, što je oko 21,5 miliona eura po kilometru.

Bonus video: