ministar na izložbi expo 2020 u dubaiju

Milatović: Uspostaviti direktne letove između Crne Gore i Rusije

Milatović se osvrnuo na uspjeh prethodne turističke sezone kada se turizam snažno oporavio i kazao da Vlada očekuje puni oporavak u predstojećoj sezoni

7651 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Direktni letovi između Crne Gore i Rusije trebalo bi što prije da se uspostave, kako bi posjetioci iz te zemlje mogli da dođu u što većem broju, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Expo 2020 u Dubaiju.

On je u okviru posjete Dubaiju obišao svjetsku izložbu Expo 2020 i paviljone nekih od zemalja učesnica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u Paviljonu Rusije je razgovarao sa zamjenikom ministra za industriju i trgovinu, Aleksijem Gruzdevom, o povezanosti dvije zemlje, posebno u oblasti investicija i turizma, budući da su turisti sa tog emitivnog tržišta dominanti gosti u Crnoj Gori.

Tokom sastanka govoreno je o skorijem uspostavljanju direktnih letova između Rusije i Crne Gore, što bi za obje zemlje bilo veoma značajno.

„Paviljon Rusije, u kojem sam boravio, na simboličan način dočarava neprekidan protok ideja kao preduslov za progresivni razvoj. Ujedno, govori o značaju udruživanja umova kao inspiracije za budućnost kojoj težimo. Spoj su tradicije, inovacija i bogato iskustvo za svakog posjetioca, uz naučna dostignuća koja su impresivna“, rekao je Milatović.

Milatović se osvrnuo na uspjeh prethodne turističke sezone kada se turizam snažno oporavio i kazao da Vlada očekuje puni oporavak u predstojećoj sezoni.

On je naglasio značaj uspostavljanja direktnih letova između dvije zemlje.

“Uprkos pandemiji i ukidanju direktnih letova, ruski turisti su i prethodne sezone u značajnom broju posjetili Crnu Goru, što je najbolji pokazatelj da je naša država jedna od njihovih omiljenih destinacija u koju tradicionalno dolaze. Zato želimo da se direktni letovi što prije uspostave kako bi posjetioci iz Rusije mogli da dođu i u većem broju“, kazao je Milatović.

Gruzdev je saopštio da odlično poznaje prilike u Crnoj Gori i da se nada uspostavljanju direktnih letova što će obradovati i brojne Ruse koji su navikli da tokom ljeta borave u crnogorskoj destinaciji.

On je kazao da dvije zemlje imaju prijateljske odnose i dobru saradnju koja se može dodatno unaprijediti u oblasti ekonomije, trgovine i investicija.

Gruzdev je pozvao Milatovića da posjeti Rusiju.

“Imajući u vidu veliki broj mogućnosti, u narednom periodu ćemo snažnije raditi na pospješivanju saradnje u tim oblastima“, rekao je Gruzdev.

Crnogorska delegacija je, boraveći u Paviljonu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), imala prilike da se upozna sa ahitektonskim čudom Expo 2020 i pričom koja ga prati i susretne se sa njihovim predstavnicima, a sve u cilju osnaživanja prijateljskih odnosa dvije zemlje, ali i isticanja značaja investitora koji bi mogli ulagati u našu zemlju.

Budući da zemlje predstavljaju svoje najbolje prakse, u okviru Expo predstavljene su razne oblasti, a među njima i svemirski program Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Boraveći u svakom drugom Paviljonu osjetio sam ogromno zadovoljstvo što se nalazimo u društvu svijeta. Ovo su značajni susreti koji osnažuju diplomatske veze, a naša spremnost da budemo aktivni učesnici, donosi priliku da razgovaramo sa predstavnicima mnogih zemalja. Od zemlje za koju je rijetko ko na početku znao i gdje se nalazi, u okviru Expo 2020 zajednice uspjeli smo da dočaramo svoje vrijednosti koje su posebne“, poručio je Milatović.

Crnogorska delegacija posjetila je i Paviljon Bahreina, koji na simboličan način prikazuje značaj pojedinca u svakoj zemlji, što se može prenijeti i na cijeli svijet.

„Expo 2020 je inkluzivan, ističe značaj pojedinca, ali i njihovog udruživanja, koje je neophodno da bi stvarali bolji svijet. Crna Gora se pridružuje težnjama da imamo što zeleniju budućnost u kojoj su građani ravnopravni, njihov živiotni standard bolji i u kojoj se znanje vrednuje na pravi način“, zaključio je Milatović.

Delegacija je posjetila i paviljone Japana, Saudijske Arabije i Njemačke.