Opština Bar: DRI dostavljena dokumentacija, zakonski rokovi probijeni zbog smanjenih kapaciteta

"Imajući u vidu dugogodišnju kvalitetnu saradnju Opštine Bar i DRI, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uspostavio je službenu komunikaciju sa članom Senata DRI Branislavom Radulovićem, zaduženim za predmetnu oblast iz koje je tražena dokumentacija", ističe se u saopštenju.

7366 pregleda 1 komentar(a)
Opština Bar, Foto: Opština Bar
Opština Bar, Foto: Opština Bar

Opština Bar saopštila je danas da su Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) dostavili kompletnu dokumentaciju, a da je do propusta sa rokovima došlo usljed smanjenih kapaciteta službi zbog koronavirusa.

DRI je ranije usvojila predlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i predsjednika Opštine Budva Marka Carevića zbog nepoštovanja obaveze dostavljanja dokumentacije.

Iz Opštine Bar su saopštili da se obraćaju "povodom predloga Senata DRI za pokretanje prekršajnog postupka protiv Opštine Bar, odnosno predsjednika Opštine kao odgovornog lica, zbog nepoštovanja obaveze dostavljanja dokumentacije".

"Do navedene situacije i izostanka dostavljanja tražene dokumentacije DRI u propisanom roku došlo je usljed propusta i previda rokova a ne nikako sa namjerom. Naime, zbog značajno smanjenih kapaciteta u radu nadležnog organa lokalne uprave koji je bio dužan da pripremi predmetnu dokumentaciju, probijeni su zakonski rokovi što je dovelo do izostanka dostavljanja dokumentacije. Dodatno, usljed epidemije Covid19, veliki broj službenika u nadležnom organu Opštine Bar bio je spriječen da redovno obavlja svoje radne zadatke na pripremi dokumentacije pa je takva situacija još više usložila i usporila sve procedure pa samim tim i onu prema DRI. Imajući u vidu dugogodišnju kvalitetnu saradnju Opštine Bar i DRI, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uspostavio je službenu komunikaciju sa članom Senata DRI Branislavom Radulovićem, zaduženim za predmetnu oblast iz koje je tražena dokumentacija", ističe se u saopštenju.

Iz Opštine Bar su dodali da su nakon obavljene službene komunikacije iskazali punu spremnost da odmah proslijede tražene podatke i dokumentaciju DRI u punom obimu, kako je to i traženo i kako je rađeno i prethodnih godina.

"Na ovaj način želimo da nastavimo više nego dobru praksu komunikacije između dvije institucije poštujući, prije svega, zakonsku obavezu i doprinoseći efikasnosti rada i postupaka DRI. Još jednom želimo da potvrdimo da očigledno nije postojala nikakva namjera da se izbjegne obaveza dostavljanja dokumentacije ili da se bilo kakva informacija sakrije od javnosti, a posebno ne od nadležnih institucija. Opština Bar u dosadašnjem radu pokazala je i dokazala visok stepen transparentnoti, otovrenosti i pune sprenosti na saradnju i sa javnošću i sa svim institucijama a takvu praksu nastavićemo i dodatno usavršavati i u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju Opštine Bar.

Bonus video: