MA se nije na vrijeme iselio iz hangara, Aerodromi sumnjaju da je Jovanić pristrasan

Stečajna uprava Montenegro erlajnsa traži da Privredni sud zaustavi njihovo iseljenje iz hangara, odlučuje sudija koji i vodi stečaj kod MA

16488 pregleda 6 komentar(a)
Sporni hangar bivšeg avioprevoznika sa starim avionom, Foto: Luka Zekovic
Sporni hangar bivšeg avioprevoznika sa starim avionom, Foto: Luka Zekovic

Montenegro erlajns (MA) u stečaju nije u se predviđenom roku iselio iz hangara na Aerodromu Podgorica, već je podnio zahtjev Privrednom sudu da odredi privremenu mjeru kojom bi zabranio Aerodromima Crne Gore da ga isele iz ovog hangara, saopšteno je “Vijestima” iz Aerodroma Crne Gore.

Za sudiju po ovom postupku određen je Blažo Jovanić, koji je i predsjedik Privrednog suda, ali i stečajni sudija nad Montenegro erlajnsom, zbog čega su Aerodromi podnijeli zahtjev za njegovo izuzeće.

Aerodromi su 9. decembra zatražili od stečajne uprave Montenegro erlajnsa da se u roku od 30 dana iseli iz hangara.

Kako je tada objašnjeno, ugovorom je bilo precizirano da im se izdaje hangar zbog obavljanja djelatnosti za koju su ranije bili registrovani - vazdušni saobraćaj, a koju su prekinuli da obavljaju krajem decembra 2020. godine.

MA je u stečaju od aprila prošle godine.

“Aerodromi Crne Gore, uz podršku Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore u prethodnom periodu započeli su proces regulisanja imovinsko pravnih interesa sa subjektima koji koriste državno zemljište koje je dato na upravljanje crnogorskim aerodromima. U okviru tog procesa, i stečajnoj upravi Montenegro erlajnsa, uputili smo obavještenje, u kojem je, između ostalog, navedeno da je potrebno da oslobode predmetni hangar. Nakon obavještenja, o tom pitanju smo i na neposrednom sastanku razgovarali sa stečajnim upravnikom te kompanije, a tokom sastanka sve strane predočile su svoj način tumačenja ugovornih odredbi. U međuvremenu, stečajni upravnik pokrenuo je sudski postupak pred Privrednim sudom, u kojem je podnio zahtjev za određivanje privremene mjere kojom predlaže sudu da zabrani Aerodromima preduzimanje bilo kakve pravne ili faktičke radnje koja će dovesti do njihovog iseljenja iz hangara”, saopštili su iz Aerodroma.

Iz ove kompanije navode da su dostavili sudu izjašnjenje u vezi predloga za određivanje privremene mjere u kojem su sadržani razlozi i osnov za raskid ugovora o zakupu.

”Istovremeno, podnijeli smo i zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije Blaža Jovanića iz razloga što je isti u svojstvu stečajnog sudije već preduzimao radnje, čime su se stekli uslovi za izuzeće utvrđeni Zakonom o parničnom postupku. Pored navedenog zakonskog uslova za izuzeće, postoje i druge okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristrasnost. Imajući u vidu sve raspoložive činjenice, kao i situaciju da isti sudija postupa u svojstvu stečajnog sudije u okviru otvorenog stečajnog postupka i izvršnom postupku pokrenutom u vezi iste stvari, u zahtjevu smo naveli da smatramo da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za primjenu instituta izuzeća, kako bi se pokrenuti postupak vodio i okončao na pravičan, objektivan i zakonit način. Postupanje predsjednika Privrednog suda koji je i postupajući sudije u konkretnom slučaju, iz više razloga dovodi u sumnju njegovu nepristrasnost i pokazatelj je otvorene namjere istog sudije da po svaku cijenu donosi odluke u različitim postupcima koji se vode u vezi iste stvari. Aerodromi Crne Gore, kao stranka u postupku koja postupa u skladu sa zakonima i stara se o najboljem interesu naše kompanije, dužni su da sačekaju da nadležni sud odluči o toj privremenoj mjeri i da donese zakonitu odluku u sudskom postupku”, naveli su iz Aerodroma.

Bonus video: