Drakić-Gandel: Slovački investitori zainteresovani za Crnu Goru

„Imate veliki potencijal za cjelogodišnji turizam, povezivanjem obale i planinskih centara“ ocijenio je ambasador Slovačke Boris Gandel

4437 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Slovački investitori zainteresovani su za ulaganja u Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je na sastanku predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić i ambasadora te zemlje, Borisa Gandela.

Iz PKCG su kazali da je tokom razgovora posebno apostrofirano da dvije države baštine veoma dobre međusobne odnose, ali da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, odnosno značajnije slovačke investicije i intenzivniju trgovinsku razmjenu, sa naglaskom na veće učešće izvoza crnogorskih proizvoda.

Prema riječima Drakić, kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pokazala je neadekvatnu strukturiranost crnogorske ekonomije, koja je suviše oslonjena na sektor usluga.

„Stoga su nam veoma važne investicije u proizvodne sektore, prije svega u energetiku“, kazala je Drakić.

Ona je objasnila da je neophodno da Crna Gora izgradi što više energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore, radi dugoročne energetske stabilnosti, i kako bi država, korišćenjem kapaciteta pomorskog kabla prema Italiji, postala značajan izvoznik električne energije.

Drakić mogućnost za slovačka ulaganja vidi u proizvodnji hrane, jačanju hotelskih kapaciteta u zimskim centrima, investiranju u okviru poslovnih zona, te u IT sektor, koji će dodatno dobiti na investicionoj atraktivnosti kroz predstojeći proces digitalne transformacije crnogorske ekonomije.

Gandel smatra da postoji interesovanje slovačkih privrednika za crnogorski turizam, koji su voljni da dođu i upoznaju se sa investicionim mogućnostima

„Imate veliki potencijal za cjelogodišnji turizam, povezivanjem obale i planinskih centara“ ocijenio je Gandel čestitajući Crnoj Gori na odličnim rezultatima prethodne sezone.

On je naveo da je sastanak Mještovite komisije dvije države, planiran za četvrti kvartal, odlična prilika za organizovanje susreta i povezivanje crnogorskih i slovačkih privrednika.

„Želimo da crnogorske potencijale učinimo vidljivijim za slovačke privrednike i obrnuto“ kazao je Gandel.

Drakić je predložila da se u pomenutom periodu organizuje poslovni forum Crne Gore i Slovačke, koji bi doprinio upoznavanju sa ekonomskim potencijalima, te povezivanju i potencijalnom uspostavljanju partnerstava privrednika dvije zemlje.

Ona je podsjetila i na dobru saradnju privrednih komora dvije države, koja se u posljednjem periodu realizuje u okviru partnerstva Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i Višegradske grupe.

Bonus video: