Uprava prihoda i carina

Petričević: Uvešćemo kontravizite na brodu za provjeru pošiljki

Petričević je istakla da je zapljena kokaina od 11. januara zasluga profesionalizma carinskih službenika

7428 pregleda 9 komentar(a)
Petričević, Foto: Boris Pejović
Petričević, Foto: Boris Pejović

Uprava prihoda i carina će uvesti kontravizite na brodu, kako bi eventualno prevenirali da kontejnerski sadržaji promijene vlasnika i tako nanesu štetu reputaciji i privredi, a samim tim i Crnoj Gori, kazala je v.d direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević.

Istakla je da to znači da će se, prije nego pošiljka promijeni svog vlasnika, pomoću kontravizita izvršavati eventualna provjera i ocijena rizika pošiljke.

Petričević je, u gostovanju na Radiju Crne Gore, istakla da Uprava prihoda i carina radi uvijek u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, vrlo savjesno sve kontrole, te da je upravo rezultat tih kontrola nedavno otkriveni sadržaj kokaina u teretu sa bananama.

"Prilikom pošiljke banana slovanačke kompanije Rastoder, koja je bila namijenjena za našeg uglednog privrednika kompanije Voli Tdrade, kontaminiran je bio kontejner, odnosno u jednom od namijenjenih kupljenih kontejnera od strane kupca Voli Trade, našim pregledom odnosno primjenom neinvazivne metodologije kontejnera, odnosno skeniranjem kontejnerskog sadržaja, službenici carinske ispostave slobodne zone identifikovali su kontanimirani sadržaj, odnosno pola tone kokaina", kazala je Petričević.

Istakla je, kako prenosi portal RTCG, da je zapljena kokaina od 11. januara zasluga profesionalizma carinskih službenika koji su okviru svojih zakonskih dužnosti odlučili da se opredijele za ciljanu metodu provjere kontejnerskog sadržaja.

"U ovakvim slučajevima carinski službenici postupaju u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima. Tako da smo proslijedili informaciju institucijama sistema čije su nadležnosti ovkve situacije. I dalje je slučaj preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo."

"Tumačeći zemlju u koju je ukrcan tovar, tumačeći Luke pretovara, kao i vrstu tovara, repetativnost i rizičnost ovakvih isporuka carinski službenik se opredijelio za procjenu kontrole tzv. crveni kanal što znači neposredne kontrole", navodi Petričević.

Njihovo iskustvo je, ističe, dodatni faktor koji je bio da su, bez otvaranja kontejnera, bili u stanju da indiciraju da je kontejnerski sadržaj kontanimiran, da je unutra kokain.

Petričević je istakla da je Luka Bar pogodna destinacija, s obzirom na geografski položaj, jer nismo članica EU, i samim tim smo atraktivna destinacija postali za njih, zbog toga što, kako kaže, ukoliko se uspješno prokrijumčari takva pošiljka u tranzitu onda ona preko naših granica nalazi modus da uđe u tržište EU.

"Pošto Luka Bar obrađuje oko 12 do 15 odsto kontejnerskih pošiljki na godišnjem niovu, koji na nivou brodskog tereta čine ukupno na godišnjem nivou 90 odsto pošiljki bordskog tereta kontejnerskog sadržaja", poručila je ona.

Smatra da bi ti bezbjednosti protokoli trebalo da budu inovirani, u skladu sa svjetskim standardima, te da inicijativu ne treba da postakne samo Uprava prihoda i carina već i ostale institucije sistema.

"Iz razloga što savremeni svijet poznaje razne metodologije provjera kako brodara tako i posade broda", smatra Petričević.

Uprava prihoda i carina će, kako kaže, upravo zbog ovih događaja, uvesti i tzv. kontravizite na brodu, kako bi eventualno prevenirali da takvi kontejnerski sadržaji promijene vlasnika i tako nanesu štetu reputaciji i privredi, a samim tim i Crnoj Gori.

"Znači, prije nego pošiljka promijeni svog vlasnika potrudićemo se i da pomoću kontravizita na brodu izvršimo eventualnu provjeru i ocijenimo rizik pošiljke", istakla je Petričević.

Ona je istakla da su turbulentna dešavanja na političkoj sceni, te da su se aktivirale brojne promjene, ali to ih ne demotiviše da rade punim kapacitetima, koji su, kako kaže, u ova posljednja tri mjeseca i očiti.