Tarom i Air Montenegro dovode goste iz Rumunije?

"Njihov turoperater sada uvodi Crnu Goru kao sasvim novu ponudu za turiste iz Rumunije i mislim da smo danas uspjeli da napravimo jedan uspješan preliminarni dogovor oko toga", kazao je gradonačelnik Tivta Željko Komnenovi

7004 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Narednog ljeta na Crnogorskom primorju očekuje se znatno veći broj turista iz Rumunije jer će rumunski turoperator Holday Plan, po prvi put na tom tržištu, pouditi paket-aranžmene za Crnu Goru koji uključuju i avioprevoz do našeg primorja.

Tim povodom juče je u Tivtu održan sastanak na kome su o tom projektu razgovarali gradonačelnik Tivta Željko Komenović, rumunski ambasador u Crnoj Gori Matej Viorel Ardeleanu, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, predsjednik Borda direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković i izvršni direktor te kompanije Goran Jandreoski, direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević i predstavnici rumunskog turoperatera.

"Imali smo preliminarni sasatanak o uvođenju direktnih avio-linija iz Rumunije za Tivat za predstojeću ljetnju sezonu, na inicijativu Ambasade Rumunije. Rumunija je najmnogoljudnija država na Balkanu a njeni državljani vole da putuju i do sada im je glavna destinacija za ljetnji odmor bila Grčka koju godišnje posjeti preko milion Rumuna. Njihov turoperater sada uvodi Crnu Goru kao sasvim novu ponudu za turiste iz Rumunije i mislim da smo danas uspjeli da napravimo jedan uspješan preliminarni dogovor oko toga", kazao je Komnenović zahvaljujući se ambasadoru Ardeleanuu na ovoj konkretrnoj inicijativi za intenzioviranje ekonomske i privredne saradnje dvaju država.

On je dodao da Nacionalnoj turističkog organizaciji Crne Gore i lokalnim TO primorskih opština sada predstoji veliki zadatak da se što uspješnije predstave na rumunskom tržištu i ponudu Crne Gore približe tamošnjoj javnosti.

"Želimo da napravimo jedan novi turistički most između Crne Gore i Rzmunije i današnji sastanak sa vašium vlastima nam je bio vrlo koristan jer smo dobili sve potrebne informacije, posebno kada je uvođenje avio-letova između rumunskih gradova i Crnogorskog primorja. Hvala vam na saradnji i podršci koju su vaši predstavnici iskazali našim namjerama da u vašu lijepu i gostoljubivu zemlju dovedemo što veći broj gostiju iz Rumunije", istakao je predstavnik kompanije „Holiday Plan“ Dan Čoća.

Državni sekretar u MKI Zoran Radunović kazao je da projekat o kome su razgovarali predstavlja još jedan značajan korak u razvoju crnogorske turističke privrede, kao i da će MKI svim svojim kapacitetima podržati otvaranje ove potpuno nove emitivne tržišne niše iz koje će strani turisti dolaziti u Crnu Goru.

On je kazao da su u opciji za uspostavljenje direktnih čarter letova za Tivat trenutno od rumunskih gradova Krajova, Arad i Bajamare.

"U pitanju su preliminarni podaci i ne mođemo još sa potpunom sigurnošću tvrditi da će se letjeti sa sve ove tri destinacije jer rumunski partneri upravo rade na prodaji turističkih aranžana za Crnu Goru za naredno ljeto. Od obima te prodaje zavisiće i broj sedmičnih rotacija i veličina aviona koji će saobraćati na ovim relacijama", kazao je Radunović dodajući da se letove najvjerovatnije obavljati rumuska nacionalna aviokompanija Tarom, ali da su ponuđeni i kapaciteti sa kojima raspolaže crnogorska kompanija Air Montenegro.

"Rumunija je članica Evropske Unije, a mi u takovim okpolnostima, imamo vrlo jednostavan i brz proces odobravanja novih aviolinija i destinacija, tako da ne biti problem da izađemo u susret svakom obimu tražnje na tom za nas novom tržištu. Aerodromi Crne Gore sa svoje strane, takođe su spremni da podrže ove letove, preko svog koncepta povećanja aviodostupnosti Crne Gore i podsticajne šeme za aviokompanije koje uvode nove letove a koja je nedavno objavljena", istakao je Radunović dodajući da bi letovi iz Rumunije za Tivat trebali da krenu sredinom juna.

Rumunski ambasador Matej Viorel Ardeleanu istakao je da me je veoma važno da ovakvim konkretnim projektima doprinese razvoju ekonomskih i drugih odnosa dviju država, ali i lokalnih zajednica i gradova u Rumuniji i Crnoj Gori.

On je istakao da rumunska strana ima velike ambicije kad je u pitanju razvoj ekonomske saradnje sa našom državom, kao i da zvanični Bukurešt podržava namjeru Crne Gore da što prije postane članica EU.

Bonus video: