Hotel na Skočiđevojci dobio saglasnost

Izvršni direktor ove firme bio je palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, a zastupnik kompanije bila je advokatica Ana Đukanović.

11044 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao je saglasnost kiparskoj of-šor kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje projekta za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvijezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića u opštini Budvi.

Kako je navedeno u obrazloženju, projektom je predviđena gradnja centralnog objekta hotela koji bi imao sedam nivoa suterena, prizemlje i sedam spratova, kao i vila spratnosti prizemlje i jedan sprat. Ukupna bruto razvijenost podzemnih i nadzemnih etaža je 80 hiljada kvadrata.

Kiparska firma, čiji se vlasnici kriju iza mreže of-šor firmi ovu lokaciju od 63 hiljade kvadrata kupila je 2020. godine. Dotadašnji vlasnik bila je kontroverzna austrijska Meinl banka koja je 2019. izgubila licencu, nakon što je otkriveno da je učestvovala u malverzacijama u istočnoevropskim državama. To je bila i peta preprodaja ove bivše vojne lokacije.

Savezno Ministarstvo odbrane je 2005. godine ovu lokaciju prodalo za 2,3 miliona eura ruskoj investicionoj kompaniji “Opora” i firmi “Spartak” iz Kotora. Od “Spartaka” je 2007. godine za 14,2 miliona eura kupuje ofšor firma sa Kipra “Caldero Trading Limited”. Samo sedam dana kasnije je preprodaje firmi “Montenegro Real Estate Investment Company Limited” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva za čak 41,7 miliona eura.

Izvršni direktor ove firme bio je palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, a zastupnik kompanije bila je advokatica Ana Đukanović. Rašid je u Podgorici 2007. osnovao firmu “Montenegro company for real estates investment and development”, u kojoj mu je kasnije nakratko partner bila firma “Primary invest” čiji je vlasnik bio Milo Đukanović.

Rašid ostaje dužan Hypo Alpe Adria banci 5,3 miliona eura, zbog čega ta banka plijeni Skočiđevojku a zatim je krajem 2014. prodaje Meinl banci za 7,2 miliona eura.

Bonus video: