Velike reforme za bolji život do 2026.

Realizacija kapitalnog budžeta za pet godina iznosila bi milijardu i po eura, privreda bi od državnog fonda dobila milijardu eura vrijedne povoljne kredite, iz evropskih projekata za Zapadni Balkan dobili bi 500 miliona, a isto toliko bi se investiralo u energetiku

3411 pregleda 3 komentar(a)
Foto: gov.me/SasaMatic
Foto: gov.me/SasaMatic

Nacrt Platforme ekonomskog oporavka do 2026. godine juče je predstavljen međunarodnoj zajednici i predstavnicima partnera iz Svjetske banke, EBRD, UNDP, UN i EU delegacije.

Ova Platforma predstavlja niz mjera koje bi do 2026. dovele do prosječne neto zarade od 900, smanjenje javnog duga na ispod 65 odsto BDP-a i povećanje broja zaposlenih na 280 hiljada. Stopa nezaposlenosti pala bi sa sadašnjih oko 21 odsto na ispod 12 odsto, a stopa rizika od siromaštva sa 24,5 na manje od 15 odsto,... To bi se postiglo sa investicijama u ovom petogodišnjem planu od 4,35 milijardi eura, kao i cijelokupnom reformom javne uprave i velikim zaokretom u privredi.

Realizacija kapitalnog budžeta za pet godina iznosila bi milijardu i po eura, privreda bi od državnog fonda dobila milijardu eura vrijedne povoljne kredite, iz evropskih projekata za Zapadni Balkan dobili bi 500 miliona, a isto toliko bi se investiralo u energetiku. Ukupna realizacija agrobudžeta bi vrijedjela 350 miliona, plasmani privredi kroz garantni fond bi iznosili 300 miliona, a u istraživanje i razvoj bi se uložilo 200 miliona.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja juče su saopštili da Platforma podrazumijeva kontinuirane mjere podrške za stvaranje konkuretnije ekonomije koja će obezbijediti dostojanstven život i rad svakog građanina.

”Za iznalaženje rješenja za tešku društveno-ekonomsku situaciju bile su neophodne odlučne aktivnosti svih ključnih aktera društva koji su kroz analizu uzroka trenutne situacije predložili konkretne mjere za nastavak snažnog oporavka uzdrmanog ekonomskog sistema Crne Gore”, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prilikom predstavljanja Platforme.

On je naveo da je za godinu rada Vlade ostvaren puni oporavak BDP-a, da je deficit budžeta od 10,2% smanjen na ispod 3%, a javni dug u bruto iznosu 103% na 85%, a u neto iznosu na 76% BDP, završena je emisija obveznica koja je spriječila bankrot države, hedžing kineskog kredita kojim je do sada ušteđeno između 9 i 10 miliona eura, a desio se i najveći oporavak turizma u Evropi sa prihodima od 750 miliona eura.

”Rezultati najbolje govore, pa je potpuno prirodno nastaviti aktivnosti za ekonomski razvoj i u narednom periodu. S tim u vezi, Platforma ekonomskog oporavka stavlja građane Crne Gore na prvo mjesto, i temelji se na principima makroekonomske stabilnosti, snažnih i održivih javnih finansija, održive socijalne politike, smanjenja nezaposlenosti, vladavine prava i nulte tolerancije na korupciju, održive turističke ponude, inovacija, digitalizacije i zelene ekonomije, privlačenje stranih investitora čime će se naš ekonomski model učiniti inkluzivnim, naša ekonomija konkurentnijom, a građanima Crne Gore stvoriće se uslovi za dostojanstven život i rad”, kazao je Milatović.

Bonus video: