Imovina "Simon vojaž" pokradena, prodaja pod znakom pitanja

Cijena imovine “Simon vojaža” sa prve licitacije iz oktobra prošle godine, kada je iznosila 2.346.896, sada skliznula za skoro čitav milion eura na četvrtoj po redu licitaciji, koja je zakazana za 14. februar

8356 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Stečajni upravnik beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž” Saša Zejak oglasio je novi javni poziv za prodaju cjelokupne imovine te kompanije, putem javnog nadmetanja, odnosno licitacije, po početnoj cijeni od 1.408.137 eura.

Cijena imovine “Simon vojaža” tako je sa prve licitacije iz oktobra prošle godine kada je iznosila 2.346.896, “skliznula” za skoro čitav milion eura na četvrtoj po redu licitaciji, koja je zakazana za 14. februar.

Kao i do sada, pravo učešća na javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica, uz to da pravno lice vrši poslove javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju ili pruža usluge autobuske stanice najmanje pet godina, da je fizičko lice vlasnik društva koje vrši poslove javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju ili pruža usluge autobuske stanice najmanje pet godina.

”Na usmenom javnom nadmetanju mogu učestvovati samo lica koja do oglasom ostavljenog roka, dostave prijavu za učešće u javnom nadmetanju, sa dokumentacijom predviđenom ovim oglasom, i dokazom o uplati depozita u visini od najmanje 10 odsto početne prodajne cijene pravnog lica, čime stiču status zainteresovanog ponuđača”, piše između ostalog u oglasu.

Beranska autoprevozna firma “Simon vojaž” ušla je u stečaj polovinom aprila prošle godine, a stečajni upravnik Saša Zejak je tada “Vijestima” rekao da se radi o firmi koja ima “posebnu socijalnu dimenziju i društveni značaj” i da ne bi bilo dobro da se prodaje segmentirano.

Time je okončan štrajk koji je u ovoj firmi trajao skoro godinu, a radnici su stupili u štrajk zbog toga što im vlasnici pune dvije godine nisu isplaćivali plate i druga potraživanja.

Očekivalo se da će se uvođenjem stečaja riješiti haotično stanje u pogledu funkcionisanja najprometnije autobuske stanice na sjeveru Crne Gore, posebno kada je stečajna uprava napravila partnerstvo sa firmom “Viktorija ekspres”, ali se to nije do kraja dogodilo.

Jedan broj prevoznika iz Berana sa sjevera nastavio je da bojkotuje usluge autobuske stanice, a na ulicama oko autobuske i danas vladaju gužve zbog toga što autobusi ostavljaju i primaju putnike gdje stignu.

U međuvremenu je nastavljena i prepiska između stečajne uprave i “Viktorije ekspres” sa jedne strane, i Direktorata za drumski saobraćaj sa druge.

Ovaj direktorat je, naime, na zahtjev jednog broja privatnih prevoznika kojima se duguje novac za prodate karte iz perioda prije uvođenja stečaja, oduzeo Autobuskoj stanici u Beranama licencu.

Oni su prethodno uputili zahtjev lokalnoj upravi da odredi stajališta za autobuse na proširenjima pored kolovoza, a lokalna uprava je postupajući po tom zahtjevu iscrtala stajališta na kolovoznim trakama, na nekim mjestima i u krivinama, kao što je to slučaj preko puta Doma zdravlja i na putu prema Urgentnom centru.

”Oni nisu smjeli to da urade, jer se to može učiniti samo za gradski saobraćaj, kojeg u Beranama nema, i to opet na proširenjima, a ne na kolovoznim trakama. Mi smo zbog toga predali krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu”, kažu iz “Viktorije ekspres”.

Prema njihovim riječima, uz krivičnu prijavu predali su i fotografije na kojima se vidi kako na tim mjestima, sa otvorenim škafovima, stoje i međunarodni autobusi, praveći gužvu u gradskom saobraćaju.

”Na ovim stajalištima rizikuje se život putnika, a na ove nezakonitosti niko ne reaguje, ni komunalna, ni saobraćajna inspekcija”, kazali su iz “Viktorije ekspres”.

Oglasili su se i bivši radnici koji su očekivali da će biti angažovani kroz stečaj, i izrazili nezadovoljstvo zbog ovakvog razvoja događaja. Oni ističu da ih ne zanima ko će kupiti “Simon vojaž” i atraktivnu Autobusku stanicu, već da žele samo da ponovo rade i zarađuju kako bi izdržavali svoje porodice.

Trenutno su kroz stečaj angažovana samo dva radnika, dok je “Viktorija ekspres” angažovala još oko petnaest radnika o svom trošku, za koji kažu da im u ovoj situaciji predstavlja “čisti gubitak”.

Na Rudešu nije ostao ni šraf, krali čak i instalacije iz autobusa

Ovo je drugi put da se najveći autoprevoznik sa sjevera prodaje iz stečaja. Firma se najprije zvala “Ivangradprevoz”, a zatim “Jugoprevoz”, kada je 2004. godine prodata kroz stečaj mješovitom preduzeću “Simon vojaž”. Tada je imala preko stotinu radnika i veliku vrijednost u voznom parku i drugoj imovini.

Iz “Viktorije ekspres” objašnjavaju da vrijednost na licitacijama pada zbog toga što je imovina pokradena.

”Kompletna oprema za tehnički pregled u krugu na Rudešu je pokradena. Tamo nije ostalo baš ništa, ni šraf. Šta reći ako se zna da su lopovi krali i instalacije iz autobusa koji su bili parkirani. Sve se to dešavalo prije uvođenja stečaja i za vrijeme štrajka”, kažu iz ove kompanije.

Bonus video: