"ne može biti osnova na sumnje u korupciju"

MFSS: Javni postupak sproveden da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države

"Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora"

16929 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) saopštilo je da je sprovelo javni postupak izbora pravnog zastupnika države u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited, i pored toga što to, kako su naveli, nije bilo obavezno prema članu 14 Zakona o javnim nabavkama jer je zastupanje u međunarodnim arbitražama izuzeto od primjene postupaka javnih nabavki.

Povezani članci

25. Januar 2022.

Postupak protiv Spajića zbog sumnje na korupciju

"To je urađeno upravo da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države Crne Gore, podigao nivo transparetnosti i odgovornosti prema državnom novcu u postupku izbora pravnog zastupnika u ovom nasljeđenom problemu. U prevodu - pravni savjetnik nije biran "na riječ" ili "na lijepe oči", kako je to do sada bila praksa, već se objavio javni poziv za izbor, bez obzira što to nije bila zakonska obaveza, a na osnovu kompletno sprovedenog postupka ne može biti osnova na sumnju u korupciju. Zbog toga, u najmanju ruku, čudi interesovanje Agencije za sprečavanje korupcije za slučaj u kojem je MFSS postupalo sa većom zaštitom od obavezne. Zanimljiv je i tajming za plasiranje informacije, i to o svom postupku koji još zvanično nije završen", navodi se u saopštenju MFSS.

Dodaju i da "dok se vodi ispitni postupak ASK, uz javnu negativnu kampanju", da se neće "pitati kome je to u ovom slučaju i zašto zasmetao odgovoran odnos prema državnom interesu".

"Očekujemo da Agencija, iz koje su javno saopštili da nijesu završili postupak ali već preko medija najavljuju da će mišljenje proslijediti Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje, izričito saopšti koji je to zakon prekršen u konkretnom slučaju. MFSS, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, dostavilo je ASK kompletnu dokumentaciju o izboru pravnog zastupnika, a radilo je čisto, zakonito, odgovorno i u najboljem interesu zaštite javnog interesa. Dodatno, cijeli postupak izbora pravnog zastupnika je sproveden objektivno i odgovorno. Svaka ponuda je bodovana, o čemu postoji pisana dokumentacija. Dodatno, sa najbolje rangiranim ponuđačima su obavljeni i intervjui, o čemu takođe postoji i audio vizuelni zapis".

Iz MFSS navode i da oOdluka ASK o ovom slučaju, ili bilo koje druge institucije, "može biti jedino pozitivna za rad u javnom interesu, ukoliko se bude postupalo profesionalno i zakonito, bez ličnih i drugih motiva obračuna".

"Takođe, sproveden je istovjetan postupak kao kod izbora pravnog zastupnika u slučaju arbiražnog spora koji je protiv Crne Gore pokrenula Addiko banka. Ovaj spor je okončan tako što je arbitražni sud odbacio sve tužbene zahtjeve Addiko banke protiv crnogorske Vlade i naložio banci da Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova, kojima je država bila izložena kako bi se branila u arbitražnom postupku. Poziv iz 2017. godine za taj slučaj je bio identičan, sa istim kriterijumima, kao ovaj za koji je ASK pokrenula postupak. Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora".

Oni su ukazali da je postupak izbora pravnog zastupnika u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited završen u aprilu 2021. godine.

"Na javnom pozivu za izbor pravnog zastupnika dostavljene su 52 ponude, a i izabran je tim pravnih savjetnika Four Knights LLC - švajcarska advokatska kancelarija, specijalizovana za rješavanje međunarodnih arbitražnih i parničnih sporova, uključujući i investicionu arbitražu. Članovi Four Knights tima okupili su kombinovano iskustvo i znanje iz više od 275 arbitražnih postupaka, od kojih su 60 investicione arbitaže, više od 65 postupaka koji su se vodili po UNCITRAL arbitražnim pravilima i više od 45 puta su zastupali interese nezavisnih država u sporu. S obzirom na to da svako neadekvatno tumačenje, posebno u medijima, može ugroziti poziciju države Crne Gore u ovom postupku, ukazujemo da je uspješno okončanje postupka za državu odgovornost svih aktera u društvu, a ne samo Vlade Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.