Miler: Austrija želi snažnije ekonomske odnose sa Crnom Gorom

“Takođe, veliki prostor za saradnju crnogorskih i austrijskih kompanija postoji i u oblasti turizma, posebno imajuću u vidu potencijale sjevera Crne Gore”, ističe se u saopštenju

3502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler razgovarali su o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije države.

Miler, koji je odnedavno u Crnoj Gori, istakao je da ambasada želi da još snažnije doprinese povezivanju privrednika Crne Gore i Austrije, a prilika za to može biti poslovni forum u okviru događaja koji se, u sklopu kampanje Refocus Austria, planira za proljeće.

“Ova kampanja predstavlja glavnu komponentu plana ekonomskog oporavka austrijske Vlade nakon pandemije Kovid-19”, navodi se u saopštenju.

Drakić je tom prilikom kazala da će u komunikaciji sa Privrednom komorom Austrije snažno doprinijeti organizaciji poslovnog foruma privrednika dviju država.

Miler je ukazao na potrebu intenzivnijeg uključivanja austrijskih kompanija na tenderskim pozivima koji se raspisuju u Crnoj Gori, a naročito u projektima koje finansira EBRD.

Sagovornici su se saglasili da zaštita životne sredine nudi mnogo mogućnosti za austrijske investicije, koje bi doprinijele harmonizaciji Crne Gore sa načelima EU u ovoj oblasti.

“Takođe, veliki prostor za saradnju crnogorskih i austrijskih kompanija postoji i u oblasti turizma, posebno imajuću u vidu potencijale sjevera Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Drakić je upoznala Milera sa organizacijom i aktivnostima Privredne komore Crne Gore, među kojima će jedna od najznačajnih aktivnosti u naredom periodu biti digitalizacija usluga ove asocijacije i podrška privredi u procesu digitalne transformacije.

Ona je istakla da bi iskustva austrijske privredne komore bila dragocjena u tom procesu.

Bonus video: