CEDIS dobija brojila po znatno nižoj cijeni

Mezon ranije ugradnju naplaćivao 237 eura po brojilu a sada nudi po 110 eura

7937 pregleda 7 komentar(a)
Proteklih godina bio unosan posao: Pametna brojila, Foto: Luka Zekovic
Proteklih godina bio unosan posao: Pametna brojila, Foto: Luka Zekovic

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) mogao bi ove godine dobiti brojila za daljinsko očitavanje potrošnje električne energije po značajno nižim cijenama, nego proteklih godina. To pokazuju ponude koje je CEDIS objavio na sajtu javnih nabavki 21. januara.

CEDIS je prvi put podijelio nabavku na dva dijela - za samu nabavku opreme i drugi za njenu ugradnju, što se pokazalo kao dobra odluka novog menadžmenta.

Komisija je za najpovoljniju ponudu za ugradnju brojila proglasila onu konzorcijuma “Mezon - Regiocom” koji je ponudio da 32 hiljade brojila ugradi kod potrošača po cijeni od 3,5 miliona eura, što je oko 110 eura po brojilu. Ponuda drugog ponuđača “Elektro Team” označena je neispravnom zbog nedostatka više traženih atesta. Rok za moguće žalbe ističe 31. januara. Procijenjena vrijednost ovog posla u tenderskoj dokumentaciji je bila 5,2 miliona eura.

”Mezon” je do sada jedini dobijao poslove i nabavke i ugradnje ukupno 385 hiljada brojila, jer zbog uslova objedinjenog tendera konkurencije praktično nije moglo biti. Prosječna cijena samo ugradnje brojila, koje je “Mezon” sa partnerima dobijao na prethodnim tenderima iznosila je oko 237 eura, dok je sada više nego duplo niža.

Ugradnja prethodnih 385 hiljada brojila po tadašnjim cijenama koštala je oko 91 milion eura, dok bi po cijeni sa ovog tendera ta usluga trebalo da iznosi oko 42 miliona eura. To znači da je moguće ova usluga na prethodnim tenderima precijenjana za čak 49 miliona eura.

Na tenderu za samu nabavku opreme, konkurisala su četiri ponuđača. Komisija je za prvorangiranu izabrala ponudu “Meter&Control” iz Beograda, dok su ostale tri proglešene neispravnim - konzorcijuma “Infinity ITSS and Energy” iz Podgorice sa “Prointer ITSS” iz Banjaluke, konzorcijuma “Mezon - Enerdat” i “Elektro Teama” iz Budve.

”Meter&Control” iz Beograda ponudio je isporuku 32 hiljade brojila i druge naručene opreme za 4,74 miliona eura, dok vrijednost ostalih ponuda nije navedena jer su proglašene neispravnim. Procijenjena vrijednost ovog posla u tenderskoj dokumentaciji je bila pet miliona eura.

Kod ranijih nabavki koje je realizovao “Mezon” sa partnerima prosječna vrijednost brojila bila je oko 280 eura, dok je sada prosječna vrijednost 148 eura. Sada je drugačiji tip brojila, pa je moguće da se stvarno radi o jeftinijoj varijanti.

Ne žele da komentarišu ponude do okončanja žalbenog roka

Iz CEDIS-a nisu željeli da komentarišu odnos cijena u ovoj nabavci, navodeći da prema rokovima koje propisuje Zakon o javnim nabavkama, još teče period za eventualno ulaganje žalbi.

”Na tenderu je postignut pozitivan pomak u konkurentnosti, o čemu svjedoči broj prijavljenih ponuđača. Cijene nijesu definitivne sve do okončanja postupka nabavke, shodno čemu ne mogu biti komunicirane. S obzirom na važnost Projekta za elektrodistributivni sistem i naše korisnike, CEDIS će kao i do sada blagovremeno obavještavati javnost o svim pojedinostima”, naveli su iz CEDIS-a.

Oni su naveli da je do sada pokriveno preko 80 odsto potrošača sa pametnim brojilima kao i da su time realizovani ciljevi sadržani u pravnim aktima EU, premašen prosjek zemalja članica EU i ostvarena vodeća pozicija u regionu.

”Domaća regulativa (Zakon o energetici) propisuje da je operater distributivnog sistema električne energije dužan da najmanje 85 odsto korisnika električne energije opremi sredstvima savremenog sistema mjerenja. Do sada su EPCG i CEDIS uložili u implementaciju AMM projekta preko 100 miliona eura. Dominantno zahvaljujući ovom projektu došlo je do značajanog pada gubitaka na elektrodistributivnoj mreži, čime je ostvarena ušteda vrijedna nekoliko desetina miliona eura”, naveli su iz ove državne kompanije.

Bonus video: