Knežević vjeruje da će dobiti sudski postupak

Atlas grupa neće odustati od arbitraže koju je pokrenula protiv države Crne Gore za koji je odštetni zahtjev 700 miliona eura

14554 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Atlas grupa biznismena Duška Kneževića neće odustati od arbitražnog postupka koji je pokrenula protiv države Crne Gore i očekuje njegov pozitivan ishod. Odštetni zahtjev je 700 miliona eura.

”Budući da je u mojim i kompanijama povezanim sa mnom sve rađeno na zakonit način, siguran sam da će međunarodni arbitražni sud uvažiti naše zahtjeve i naložiti Crnoj Gori da nadoknadi štetu koju su nam zvaničnici nezakonitim postupanjem načinili”, rekao je Knežević za “Vijesti”.

Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited u ovom sporu zastupa advokatska kancelarija Vilmer Hejl koja je, kako je kazao sagovornik “Vijesti”, vodeća međunarodna advokatska kancelarija sa 1.000 eminentnih advokata u 13 kancelarija u SAD-u, Evropi i Aziji i dva puta je proglašavana za najbolju advokatsku kancelariju od strane Asocijacije američkih advokata.

Državu Crnu Goru zastupa advokatska kancelarije Four Knights LLC, koja je osnovana u martu 2018. godine, a čiji tim ima sedam advokata koje predvodi Tijeri Augsburger. Na sajtu Međunarodnog centra za rješavanje investicinih sporova (ICSID- međunarodna arbitražna institucija) nijesu dostupni podaci o arbitražama u kojima ova kancelarija nastupa, niti pretraga sajta ICSID daje bilo kakve rezultate, kao ni za vođu ovog advokatskog tima. “Vijesti” iz Ministarstva finansija nijesu dobile odgovor u kojim je arbitražama ova kancelarija učestvovala uz obrazloženje da pravila advokatske tajne ne dozvoljavaju Four Knights timu da dijeli detalje o arbitražnim slučajevima, kao i da tokom podnošenja ponude podijeli sa Vladom podatke o arbitražnom iskustvu.

Advokatski tim

Vođa advokatskog tima Kneževića je Gari Born koji, kako je kazao Knežević, se smatra za najvećeg svjetskog autoriteta za međunarodnu arbitražu i sudske sporove.

”Više od 20 godina je visoko rangiran kao jedan od vodećih svjetskih advokata za međunarodnu arbitražu i vodeći je arbitražni praktičar u Londonu. Kao vodeći advokat Vilmer Hejla uspješno je zastupao stranke u više od 675 međunarodnih arbitraža, uključujući četiri najveće ICC arbitraže i nekoliko najznačajnijih ad hoc arbitraža u novijoj istoriji”, kazao je Knežević, dodajući da je Born zastupao evropske, američke, azijske i druge kompanije.

On je saopštio nekoliko uspješno okončanih arbitraža koje je njegov advokat vodio - Abyei arbitraža (između vlade Sudana i Sudanskog narodno-oslobodilačkog pokreta), a predstavljao je regionalnu vladu na Bliskom istoku u arbitraži čija je vrijednost bila 38 milijardi dolara u vezi sa pravima na eksploataciju nafte i gasa. Knežević je naveo da je njegov advokat bio član arbitražnog suda u ICSID postupku Biwater Gauff protiv Republike Tanzanije i koji je svojevrsni presedan na osnovu kog su ustanovljene granice između transparentnosti i povjerljivosti u arbitražama između investitora i države.

”U slučajevima investitora i države, uspješno je zastupao tuzioca u dvije adritraže ICSID protiv Hrvatske u vezi sa retrospektivnom konverzijom deviznih kredita, od kojih je u jednom slučaju iznos bio veći od 160 miliona, a u drugom veći od 65 miliona eura. Zastupao je tužioca u UNCITRAL arbitraži protiv jedne latinoameričke države u vezi sa navodima o uskraćivanju prava koje proizilaze iz presuda državnih sudova gdje je sporni iznos bio veći od 150 miliona dolara, kao i tužioca u ICSID arbitraži protiv Nikaragve u vezi sa eksproprijacijom prava intelektualne svojine. Sporni iznos bio je veći od 490 miliona dolara. Uz to, zastupao je tužioca u arbitraži ICSID-a protiv Indonezije u vezi sa potraživanjima koja proističu iz poreskih mjera i drugih ograničenja koja krše klauzulu o stabilizaciji ugovora i tužioca u ad hoc investicionoj arbitraži UNCITRAL protiv jedne afričke države u vezi sa kršenjima ugovora o ulaganju”, naveo je Knežević.

Na osnovu bilateralnog sporazuma koji su zajednička država Srbija i Crna Gora potpisale sa Kiprom 2005. godine, a budući da su Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited kiparske kompanije podnijeta je tužba protiv Crne Gore pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija, za naknadu cjelokupne učinjene štete.

”Crna Gora je u obavezi da štiti strane investicije prema međunarodno preuzetim obavezama, a ponašanje državnih organa ukazuje na ozbiljne propuste i protiv pravno djelovanje prema Atlas grupi. Brutalnim upadom u Atlas i IBM banku i urušavanjem stabilnog bankarskog sistema stvaranog decenijama, blokadom poslovanja svih kompanija Atlas grupe, stopiranjem višemilionskog projekta Meljine, otimanjem imovine koje još traje od strane kriminalnog vrha crnogorske vlasti i korumpiranog tužilaštva, uz nemilosrdnu kampanju protiv mene, besramno me optužujući za neka nepostojeća djela, sve s jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, nanijeta je ogromna šteta”, istakao je Knežević.

Nova vlast ne poštuje odluku Interpola u vezi sa potjernicama

Knežević je kazao da o nezakonitosti postupanja svjedoči procjena Interpola da potjernice protiv njega koje su izdala crnogorska tužilaštva imaju “političku dimenziju”, što je Interpol potvrdio ukidanjem tri potjernice.

”To nova vlast ne poštuje i nije povukla potjernice protiv mene u Crnoj Gori, kako bi mogao da dođem i iznesem svoju odbranu i budem ključni svjedok protiv Mila Đukanovića u slučaju “kastodi račun” i “ničija kuća””, poručio je Knežević.

Njegov pravnim tim je Vladi bivšeg premijera Duška Markovića dostavio obavještenje o namjeri pokretanja arbitraže i traženje obeštećenje od države.

”Predlagno je i poravnanje, ali niko iz Vlade nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Kako je uspostavljena nova vlast u Crnoj Gori, naši pravni zastupnici su i novoj Vladi dostavili obavještenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi i pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni. Obavještenje su pored premijera Zdravka Krivokapića dobili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri pravde, finansija i vanjskih poslova Vladimir Leposavić, Milojko Spajić i Đorđe Radulović, kao i generalni sekretarijat Vlade. U jeku političkih potresa i polarizacije odnosa u Crnoj Gori, saznajemo da su imali vremena da se bave ovom tematikom”, kazao je Knežević

On je rekao da neće odustati od svojih zahtjeva i naveo primjere bolnice Meljine za koju je odštetni zahtjev 74 miliona eura.

”Kompanije Atlas grupe, zaposleni koji su ostali bez posla i klijenti dviju banaka čekaju svoje zadovoljenje, a neka država vidi kako će”, poručio je Duško Knežević.

Bonus video: