”Odlaže se drugo ročište za 10. februara"

Ponovo ništa od prodaje Marovićeve imovine

Po ko zna koji put odloženo drugo ročište kako bi Opština Budva naplatila barem dio od preostalih 868 hiljada eura koliko taj nekada visoki funkcioner DPS-a treba da vrati rodnom gradu

10379 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Drugo ročište za prodaju dijela imovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kako bi Opština Budva naplatila barem dio od preostalih 868 hiljada eura koliko taj nekada visoki funkcioner DPS-a treba da na ime imovinske koristi koju je stekla njegova krimi grupa vrati rodnom gradu, odloženo je po ko zna koji put.

”Odlaže se drugo ročište za 10. februar za prodaju o čemu se obavještavaju punomočnici stranaka”, piše u rješenju javne izvršiteljke Snežana Pavličić, koja je, kao i prethodni put, ponovo donijela odluku da odloži prodaju zbog toga što, kako je navedeno, “postupak upisa zabilježbe o izvršenju ovog javnog izvršitelja od 22. juna 2018, još uvijek nije pravosnažno okončan”.

Time je gotovo četiri i po godine prošlo od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni Budvanin trebalo u kasu Opštine Budva da uplati više od miliona eura imovinske koristi koju je stekla njegova kriminalne grupa - 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom, kojim rukovodi Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi milionski iznos.

Svih prethodnih godina lokalna uprava bezuspješno pokušava da naplati 1.096.481 euro.

Marović je prije nekliko mjeseci utužio Opštinu Budva osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije prijavio prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT. Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Na ročištu 10. februara naći će se na prodaji parcela od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, i to po cijeni od 73.819,20 eura, te parcela od 589 kvadrata takođe na Jazu po cijeni od 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine, kao i tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Ukoliko se niko ne prijavi i po tim ili većim cijenama kupi, Opština Budva će ih uzeti po upola manjoj cijeni. Ovlašćenje da to uradi lokalna Skupština dala je gradonačelniku Marku Careviću.

Od milionske svote Maroviću je preostalo da vrati 868.010 eura. Prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini Budva svega 12 hiljada eura, za koliko je u martu prošle godine prodata manja parcela.

Da Opština na drugom ročištu preuzima imovinu dužnika, sprovedeno je i u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je takođe Carević pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi, u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletan milionski iznos, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud. Domogao se Beograda, od kada mu se gubi svaki trag, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

I dok srbijanske vlasti navodno ne znaju gdje se nalazi, Marović nesmetano daje izjave medijima

Njegov sin Miloš je od 17. septembra 2020. slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu je zastarjela kazna izrečena u Crnoj Gori.