Više od godinu ispituju pomoć za Skijališta

Agencija za zaštitu konkurencije nije završila ispitni postupak iz decembra 2020. u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada, koju je prethodna Vlada dala državnom preduzeću “Skijališta Crne Gore” u 2018. za pripremu zimske turističke sezone. Iz Agencije ne odgovaraju kad će okončati postupak

3919 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skijališta Crne Gore
Foto: Skijališta Crne Gore

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) do danas nije završila ispitni postupak koji je pokrenula u decembru 2020. godine godine u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je prethodna Vlada dala državnom preduzeću “Skijališta Crne Gore” (SCG) u 2018. godini za pripremu zimske turističke sezone.

”Agencija se ne izjašnjava o postupcima koji su u toku, sve do donošenja konačne odluke”, rečeno je zvanično “Vijestima” u Agenciji iz koje nije odgovorili na pitanje kada će ispitni postupak biti završen.

AZK je tada naložila je Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) da ne daje pomoć dok ne okonča ispitni postupak.

Vlada je u oktobru 2021. godine uplatila Skijalištima 1,5 miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje izgradnje, održavanje i valorizacije višenamjenske sportske infrastrukture na prostoru Bjelasice i Komova.

”Vijesti” su pitale AZK da li je ovaj novac mogao biti uplaćen ako ispitni postupak nije završen. IZ AZK su odgovorili “da se pod određenim uslovima, finansiranje izgradnje višenamjenske infrastrukture, koja je otvorena za širu javnost, smatra kompatibilnom za zajedničkim tržištem, prema članu 107(3) UFEU”

”Agencija je iz sopstvenih izvora došla do informacija da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine preduzeću SCG za pripremu zimske turističke sezone dodijelilo pomoć u iznosu od 250,8 hiljada eura. Postoji sumnja da je preduzeću dodijeljena nezakonita (neprijavljena) državna pomoć i Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom”, piše u rješenju iz decembra 2018.godine.

”Skijališta” nijesu dobila pomoć od države samo u 2018. godinu, već i godinu kasnije što je dokumentovala Državna revizorska institicija (DRI) u reviziji završnog računa budžeta za 2019. godine.

Prema podacima DRI, Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je te godine podijelila ukupno 28,6 miliona eura pomoći državnim firmama, uključući i SCG, bez mišljenja AZK. SCG su tada iz tekuće budžetske rezerve dobila, navodi DRI, 650 hiljada eura.

Iz AZK su najavljivali da će uraditi naknadne kontrole neprijavljene državne pomoći koju je konstatovao DRI, u izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2019. godine.

Vlada Markovića je u novembru 2017. donela odluku da formira državno preduzeće SCG. Osnovni kapital preduzeća je bio 110 hiljada eura, a predviđeno je da upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco Adventure park Komovi.

Dio javnosti iz turističkog sektora i opozicije tada je ocijenio da odluka Vlade da osnuje preduzeće koje bi upravljalo skijalištima zakašnjela, jer je dobar dio važnog resursa već prepušten privatnicima, od kojih neki ni do danas nisu pokrenuli skijališta koja su dobili u zakup, ali i zbog toga što je nedovoljno novca uloženo i devastirana je imovina kojom je ranije gazdovala država.

Bonus video: