CEDIS: Obračunato oko 9,3 miliona kWh neovlašćene potrošnje struje, vrijednost preko milion eura

Iz kompanije su poručili da će akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, započeta u julu prethodne godine, biti nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština

10351 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEDIS
Ilustracija, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) obračunao je u prethodnih šest mjeseci oko 9,3 miliona kilovatsati (kWh) neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrijednost oko 1,1 milon eura.

“Oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko 6,3 miliona kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika”, objašnjeno je iz CEDIS-a.

Prijavi neovlašćenu potrošnju
foto: CEDIS

Iz kompanije su poručili da će akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, započeta u julu prethodne godine, biti nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

“Ukupni gubitci u elektrodistributivnom sistemu su u diskretnom padu, pritom je tokom prethodne godine preuzeto čak deset odsto više, odnosno 250 miliona kWh više električne energije u odnosu 2020. godinu”, navodi se u saopštenju.

Intencija CEDIS-a je, kako su objasnili njegovi predstavnici, kontinuitet, odnosno dugoročna intenzivna aktivnost na terenu do minimiziranja prakse neovlašćene potrošnje na elektrodistributivnoj mreži.

Iz kompanije su saopštili da CEDIS raspolaže najmodernijom opremom za utvrđivanje neovlašćenih aktivnosti na mjernim mjestima, dok radnje na terenu sprovode stručne ekipe sa višegodišnjim iskustvom, upoznate sa svim vidovima neovlašćenog preuzimanja električne energije i detaljnim informacijama o karakteristikama konzuma, naročito o problematičnim područjima.

Oni su podsjetili da Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku struje korisniku.

“Dalje postupanje propisano je pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su dodali da je u prethodnom periodu putem korisničkih servisa značajan broj korisnika je prijavljivao neovlašćenu potrošnju, zbog čega je aktivirana i posebna mail adresa: neovlascenapotrosnja@cedis.me, putem koje se anonimno može zahtijevati kontrola mjernog mjesta.