SSCG: Ograničiti dalji rast cijena osnovnih namirnica i goriva

"Očekujemo da je Projekat 'Evropa sad' prvi u nizu budućih aktivnosti koje će socijalni partneri dalje razvijati u cilju ekonomskog progresa i rasta standarda zaposlenih", navode iz Saveza sindikata

3432 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) pozvao je sve nadležne državne institucije da se preduzmu adekvatne mjere u cilju dalje zaštite položaja i standarda zaposlenih i građana, kako bi se organičio dalji rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali i cijena goriva.

"Povodom aktuelnih poskupljenja, odnosno konstantnog povećanja cijena životnih namirnica, ali i cijena goriva Savez sindikata Crne Gore skreće pažnju da je neophodno preduzeti adekvatne mjere u cilju zaštite položja zaposlenih, odnosno građana Crne Gore. Neminovna inflacija dovela je do povećanja potrošačke korpe, a čemu nesporno ide prilog povećanje cijena osnovnih životnih namirnica (ulja, hleba, brašna, šećera i dr), kao i cijene goriva, što itekako utiče na egzistenciju građana", saopštili su iz SSCG.

Svakako, dodaju, treba istaći značaj Projekta „Evropa sad“, koji je, kako su kazali, donio i benefite za poslodavce, kao i povećanje zarada zaposlenih, a koji je i SSCG podržao.

"Projekat 'Evropa sad' će svakako, ublažiti konstantnu inflaciju sa kojom se suočavamo zadnjih godina i djelimično amortizovati evidentne udare na standard građana, ali pomenuti projekat ne smije biti dovoljan, već isti treba da predstavlja temelj, narednih, budućih aktivnosti koje će dovesti do pravog snaženja standarda zaposlenih. SSCG apeluje da se zaštite postojeća radnja mjesta, da se intenziviraju ekonomske aktivnosti koje bi otvorile nova radna mjesta, da se što prije sprovedu ekonomske mjere u cilju sprečavanja daljeg rasta cijena životnih namirnica i cijene goriva, jer SSCG svakako neće dozvoliti dalje ugrožavanje životnog standarda zaposlenih", dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da je SSCG na poslednoj sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore zauzeo stav i da se što prije usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čime bi se, kako navode, dala mogućnost Vladi za limitiranje cijena goriva, u slučaju njihovog rasta na svjetskom tržištu.

"Očekujemo da je Projekat 'Evropa sad' prvi u nizu budućih aktivnosti koje će socijalni partneri dalje razvijati u cilju ekonomskog progresa i rasta standarda zaposlenih", zaključuju iz Saveza sindikata.

Bonus video: