Oko 300 rudara tražiće od države po 12.000 eura

Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstva iz Budžeta. Sredstva za ovu namjenu biće obezbijeđena u budžetu za ovu i narednu godinu

27356 pregleda 9 komentar(a)
Iz stečaja u stečaj: Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan
Iz stečaja u stečaj: Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan

Oko 300 bivših radnika Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena” u Šulima kod Pljevalja prijavilo se za novčanu naknadu u okviru projekta Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja namijenjenog bivšim zaposlenima u metalskom i rudarskom sektoru.

Pravo na finansijsku podršku imaju bivši radnici koji su nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja privrednih društava, u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prijevremenu penziju, a da pritom nijesu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada sprovodila prije donošenja zakona.

Bivši zaposleni koji ispunjavaju uslove predviđene zakonom imaju pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura.

Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstva iz Budžeta. Sredstva za ovu namjenu biće obezbijeđena u budžetu za ovu i narednu godinu.

Dušan Vraneš, bivši zaposleni i predsjednik sindikata bivših zaposlenih u Šupljoj stijeni, ističe da će za naknadu biti dostavljeno vše od 300 prijava bivših radnika Šuplje stijene.

”Javljaju se rudari ili članovi njihovih porodica koji su radili još 1987. godine, kada je rudnik prvi put otišao u stečaj, a naravno i oni koji su otišli u stečaj 2004. godine” kaže Vraneš, koji je radio u Šupljoj stijeni od 1996. do stečaja.

On procjenjuje da će biti više od 300 rudara i članova njihovih porodica koji imaju pravo na podršku, bez obzira što su mnogi primili nadoknadu od oko 1.900 eura. Taj iznos, ističe on, bi bio odbijen od iznosa nove predviđene pomoći.

”Iz Ministarstva sam saznao da sva dokumentacija koja se šalje mora biti ovjerena, ukoliko nije - neće se uzeti u razmatranje. Zato i oni bivši rudari koji su već poslali neovjerenu dokumentaciju moraju je ponovo poslati na adresu Ministarstva, ali ovogo puta ovjerenu ako žele da dobiju pomoć”, ističe Vraneš.

Rudnik “Šuplja stijena” je nakon stečaja 1987. ponovo otvoren 1996. godine, a u početku je imao 191 radnika, da bi u novi stečaj stupili 2004.

”Neki radnici su napustili posao sticanjem prava na penziju, a neki su samostalno uzimali radne knjižice. Prije 2000. godine rudnik napušta 36 radnika, zatim 2000. - 17 radnika, 2001. odlazi 8 radnika, naredne godine 5 radnika, a 2003. napušta 12 radnika. Tako je prilikom stupanja u stečaju 2004. godine ostalo svega 111 zaposlenih u Šupljoj stijeni”, kaže Vraneš.

Usvajanjem zakona o podršci bivšim zaposlenim u metalskom i rudarskom sektoru Ministarstvo ekononskog razvoja je 10. januara objavilo uslove za konkurisanje i dobijanje pomoći, a predstavljen je i obrazac prijave koju treba da prati ostala potrebna dokumentacija.

Poljska ZGH je prije nekoliko godina postala stopostotni vlasnik preduzeća “Gradir Montenegro”, u čijem je vlasništvu “Šuplja stijena”.

Rudnik su Poljaci kupili od crnogorskog biznismena Veselina Pejovića.

Pejović i njegov slovenački partner Franc Rejmer sa kojim se kasnije razišao kupili su Šuplju stijenu 2006. godine za 401 hiljadu eura.

Rudnik cinka i olova “Šuplja stijena” nalazi se u naselju Šula, 35 kilometara sjeverozapadno od Pljevalja.

Bonus video: