PKCG potpisala Memorandum o razumijevanju sa Federacijom privrednih komora UAE

Memorandum su, kako navode u saopštenju, potpisali predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i generalni sekretar Federacije komora UAE Hamid Mohamed Bin Salem

2884 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privredna komora Crne Gore
Foto: Privredna komora Crne Gore

Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Federacija privrednih komora Ujedinjenih Arapskih Emirata, povodom obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na svjetskoj izložbi EXPO 2020, na forumu privrednika Crne Gore i zemlje domaćina, potpisale su Memorandum o razumijevanju, sa ciljem da se osnivanjem Zajedničkog poslovnog savjeta promoviše i unapređuje saradnja poslovnih zajednica dvaju država.

To je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Memorandum su, kako navode u saopštenju, potpisali predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i generalni sekretar Federacije komora UAE Hamid Mohamed Bin Salem.

PKCG
foto: Privredna komora Crne Gore

"Uvjerena sam da ćemo i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju dvije komore stvoriti kvalitetnu osnovu za širenje saradnje i direktno povezivanje naših članica, prenos znanja, kao i promociju investicionih potencijala, te moguća zajednička ulaganja", kazala je Drakić.

U saopštenju navode da će pouke pandemijske krize i globalna potreba smanjenja uticaja na klimatske promjene usmjeriti crnogorsku ekonomiju ka zelenoj energiji, daljem razvoju prehrambene industrije sa fokusom na organsku proizvodnju, kao i turističkih kapaciteta, te digitalnoj transformaciji i dinamičnom razvoju IT sektora.

"Prostora za nove projekte u svakoj od navedenih privrednih grana ima dovoljno, postoje i kvalitetni projekti koji čekaju nove investicije i kapital. Vjerujem da se u tome nalazi i niz prilika za eventualne zajedničke investicije uspješnih poslovnih sistema iz naših zemalja, baš kao i za izvoz crnogorskih kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u UAE", poručila je Drakić.

Drakić je, kako navode, apostrofirala značaj razmjene dobrih poslovnih praksi u cilju ostvarivanja obostranih benefita, a naročito u oblasti upravljanja otpadom.

"Preduslov ekonomske saradnje je kvalitetna saobraćajna povezanost, pa smatram da uspostavljanje dobre i cjelogodišnje avio veze treba da bude jedan od konkretnih dogovora sa današnjeg poslovnog foruma. Uz kvalitetnu i kontinuiranu avio povezanost akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar" zaključila je Drakić.

Na forumu su, kako navode, predstavljeni investicioni potencijali i poslovni ambijent Crne Gore, a nakon prezentacija uslijedili su susreti crnogorskih i privrednika UAE.

Događaj je, zaključuju, završen koncertom crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića.

Bonus video: