Reprogram duga omogućiti do 240 rata

Javne ustanove i firme čiji su osnivači opštine zabrinute za nastavak poslovanja zbog obaveza iz programa “Evropa sad”

14022 pregleda 46 reakcija 4 komentar(a)
Javni poziv za reprogram do 20. aprila: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic
Javni poziv za reprogram do 20. aprila: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic

U skupštinsku proceduru su predate izmjene Zakona o reporgramu poreskog duga kojima se traži da se do 240 mjesečnih rata odloži plaćanje poreskog duga, kao i da se otpiše kamata i trošak postupka u vezi sa reprogramom. Izmjene zakona potpisale su poslanice Jelena Božović, Jovanka Bogavac i Milosava Paunović.

Zakon o reprogramu poreskog duga je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta “Evropa sad” koji je predložilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati pravna i fizička lica i to na 60 mjesečnih rata uz jednokratnu uplatu 10 odsto duga. Izmjenama zakona se traži da se ukine jednokratna uplata od 10 odsto ukupnog duga.

U obrazloženju predloga navedeno je da javne ustanove i firme čiji su osnivači opštine su zabrinute za nastavak redovnog poslovanja zbog okolnosti nastalih usvajanjem zakona iz paketa reformi “Evropa sad”, ne dovodeći u pitanje nužnost reformi, posebno zbog benefita za najveći broj zaposlenih.

“Firme koje obavljaju najveći dio javnih poslova imaju i najveći broj zaposlenih sa minimalnim zaradama. Povećanje zarada će izazvati i najviše problema zbog nelikvidnosti većine preduzeća i gotovo sigurne nemogućnosti da se uvećane neto zarade redovno isplaćuju. Naslijeđena praksa izmirivanja poreskih obaveza od strane javnih ustanova je u jednom trenutku nakratko prekinuta uvođenjem programa reprograma poreskih potraživanja, ali je ekonomska kriza izazvana pandemijom drastično smanjila lokalne prihode i praktično onemogućila lokalne instucije da nastave sa redovnim izmirivanjem zaostalih i tekućih obaveza”, navodii se u obrazloženju predloga.

Smanjeni prihodi opštinama izazvani ovim setom zakona su uticali da određen broj opštinskih preduzeća duguje po nekoliko mjesečnih zarada.

”U ovom smislu će doći do izazivanja nejednakosti među zaposlenima, jer će neki prve plate po novom, za njih povoljnijem obračunu, primiti tek u julu 2022. godine. Postojeći zakon o reprogramu predviđa kratke rokove i visoke mjesečne rate i u velikoj mjeri otežava preduzećima da očuvaju likvidnost i redovno izmiruju obaveze prema državi, kako one koje su naslijeđene i koje su obuhvaćene reprogramom, tako i one koje nastaju svakodnevno. Iz ovih razloga izmjene člana 4. Zakona o reprogramu su neophodne da bi se ukinuo procenat jednokratne uplate poreskog duga i produžio rok za plaćanje do 240 mjesečnih rata u zavisnosti od visine dugovanja i veličine preduzeća”, piše u obrazloženju.

Od reprograma se očekuje za pet godina 75 miliona u državnoj kasi

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona eura.

Ovim zakonom je predviđeno da se kroz reprogram može platiti porez na dobit, na dohodak fizičkih lica, PDV, doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za obavezno zdravstveno osiguranje, za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, doprinosi Fondu rada, koncesione naknade, porez na promet nepokretnosti i porez na kafu.

Bonus video: