primio radnike koji su protestovali ispred vlade

Abazović: Država će uraditi sve da pronađe rješenje koje će zadovoljiti obespravljene radnike KAP-a

Predstavnici radnika KAP-a upoznali Abazovića sa "raznim propustima koji su pratili tokom stečajnog postupka", ukazujući na kršenje osnovnih ljudskih prava

13100 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović primio je radnike Kombinata aluminijuma Podgorica, koji su protestovali ispred zgrade Vlade, a sastanku su prisustvovali i inspektori rada uz Uprave za inspekcijske poslove Zlatko Popović i Predrag Nešković.

Iz kabineta vicepremijera je saopšteno da su predstavnici radnika KAP-a na sastanku upoznali Abazovića sa problemima sa kojima se suočavaju, napominjući da im beneficirani radni staž nije uplaćivan tokom stečaja, već samo za redovni radni staž, zbog čega im je sada onemogućen odlazak u penziju.

Predstavnici radnika KAP-a su, dodaje se, upoznali Abazovića sa "raznim propustima koji su pratili tokom stečajnog postupka", ukazujući na kršenje osnovnih ljudskih prava. Oni su naveli da zbog tih propusta ranijih vlasnika KAP-a pravo na penziju ne može da ostvari 145 radnika, a da je "spornim Zaključkom iz 2013. godine" obaveza Vlade prema njima iznosila oko osam miliona eura.

Abazović je, kako je saopšteno, istakao da razumije njihov problem i da će država uraditi sve što je u zakonskim okvirima kako bi pronašla rješenje koje će zadovoljiti obespravljene radnike KAP-a kojima je ugovor o radu okončan u decembru.