Ukloniće sve terminale za kockanje iz ugostiteljskih objekata

Poslanik Aleksandar Damjanović bio je podnosilac inicijative za ocjenu ustavnosti uvođenja terminala u ugostiteljske objekte
139 pregleda 0 komentar(a)
Klađenje, igre na sreću, Foto: Hattrick
Klađenje, igre na sreću, Foto: Hattrick
Ažurirano: 26.10.2017. 12:24h

Ministar finansija Darko Radunović najavio je da će iz ugostiteljski objekata biti uklonjeni svi terminali za priređivanje kladioničarskih igara.

Ustavni sud je 24. februara ove godine donio odluku kojom je ukinut dio Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice "i u ugostiteljskim objektima” koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima. Službeni list je tek 10. aprila objavio odluku Ustavnog suda, a terminali ni do danas nijesu uklonjeni.

“Vlada trenutno sprovodi aktivnosti potrebne za realizaciju navedene Odluke, koje podrazumijevaju, između ostalog, analizu finansijskih efekata njene primjene, izazvanih potencijalnim zahtjevima za naknadu štete. Realizacija te aktivnosti je prioritet, te će svi terminali za klađenje biti uklonjeni iz ugostiteljskih objekata u narednom periodu”, kazao je Radunović u parlamentu odgvarajući na poslaničko pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića.

Damjanović je pitao ministra zbog kojih razloga Vlada i ministarstvo još uvijek nijesu realizovali odluku Ustavnog suda. Damjanović je bio podnosilac inicjative za ocjenu ustavnosti uvođenja terminala u ugostiteljske objekte.

“Slažem se sa poslanikom Damjanovićem da ne treba da terminali budu u ugostiteljskim objektima, već da se uklone i da se ispoštuje sudska odluka” rekao je Radunović.

Damjanović je podsjetio da su krajem 2012. godine počeli da se uvode terminali u lokalima.Dodao je da su su nekadašnja dva ministra finansija Radoje Žugić i Raško Konjević legalizovali nezakoniti posao mijenjanjem Pravilnika o priređivanju kladioničarskih igara.

“Nakon što je javnost upoznata da je Ustavni sud ocijenio da je uvođenje terminala nezakonito neko je iz Uprave za igre na sreću do momenta obavljivanja odluke u Službenom listu namjerno zaključio još 60 ugovora. Treba preispitati ko je to uradi i zašto” kazao je Damjanović.

On je dodao da je mjesečno prihodovano od 800 hiljada do 1,2 miliona eura po osnovu nelegalnog držanja terminala i da da treba izračunati koliko je ukupno prihodovano za 50 mjeseci.

Damjanović: Dogovori o Ulcinjskoj i Budvanskoj rivijeri protiv interesa države

Damjanović je pitao i Državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damira Davidovića da li je davanje u zakup dijela Ulcinjske rivijere kompaniji Karisma uvod u privatizaciju Ade Bojane, te da li se priprema i privatizacija Budvanske rivijere po drugačijem modelu sa unaprijed poznatim partnerima koji u tom državnom preduzeću posjeduju manjski vlasnički udio.

Davidović je odgovorio je postupak privatizacije Ulcinjske rivijere podrazumijevao izradu cost benefit analize kako bi se došlo do komercijalnih elementa u tenderskoj dokumentaciji i postavili uslovi i kriterijumi za izbor najboljeg ponuđača.

“Na taj način smo dobili kredibilnog partnera koji će obezbijediti investicije od oko 32 miliona eura u narednih 10 godina, pri čemu svi objekti ostaju u vlasništvu Ulcinjske rivijere, iako treba da ih izgradi investitor”, rekao je Davidović.

On je dodao da neizvršenje obaveza, koje će se kontrolisati na dnevnom nivou, ima raskidnu klauzulu u koristi Ulcinjske rivijere i države Crne Gore.

Davidović je kazao da se za Budvansku rivijeru radi nova procjena kapitala i novi Elaborat o restrukturiranju.

“Za procjenu vrijednosti cjelokupne imovine stigle su tri ponude koje su vrednovane 18. oktobra. Komisija je izvršila rangiranje i predložila Odboru direktora da prihvati ponudu “PricewaterhouseCoopers Consulting”, što je Odbor direktora privatio na sjednici 20. oktobra”, rekao je Davidović.

Damjanović je kazao da je neko smislio model da privatizuje dva preduzeća i to u godinama kada dobro posluju i sami obnavljaju kapacitete, te da se sve čini da se posao da unaprijed poznatim investitorima.

“U slučaju Ulcinjske rivijere nijesu zaštićeni interesi države. Karisma ne investira sopstveni kapital, nego zalaže imovinu koju kupuje za kredit. Mogli smo po tom modelu naći domaće partnere da to kupe. Sad je dalja meta Ada Bojana”, rekao je Damjanović.

On je dodao da bi izdvajanje posebne firme iz Budvanske rivijere bilo zločin protiv države, jer bi manjinski akcionari koji su za šest miliona dobili udio u vlasništvu na taj način došli do nekoliko hotela na najboljim lokacijama.

Bonus video: