Skijalište oštetilo dalekovod, žice bile opasnost za skijaše

CEDIS o svom trošku napravio novi ukopani dalekovod za Zekovu glavu, a nevrijeme oborilo stub repetitora

10084 pregleda 5 komentar(a)
Radovi na skijalištu ugrozili stabilnost stubova dalekovoda: Skijalište Kolašin 1600, Foto: BOJANA CUPIC
Radovi na skijalištu ugrozili stabilnost stubova dalekovoda: Skijalište Kolašin 1600, Foto: BOJANA CUPIC

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) izmjestio je sredinom decembra dio dalekovoda koji snabdjeva strujom repetitor na vrhu Bjelasice, Zekovoj glavi, jer je ugrožavao bezbjednost na skijalištu “Kolašin 1600”.

Elektroenergetska inspekcija nije dala saglasnost na ove radove zbog čega novi dalekovod nije u funkciji, a u međuvremenu je u nevremenu krajem decembra srušen antenski stub na repetitoru od kada ni on ne radi.

Izmještanje dalekovoda trebalo bi da plati onaj zbog koga je rađeno, državno preduzeće Skijališta Crne Gore, ali je radove o svom trošku i materijalu izveo CEDIS.

”CEDIS je učestvovao u izmještanju dijela dalekovoda koji napaja korisnike na Zekovoj glavi. Taj dio dalekovoda smo kablirali kako bismo obezbijedili alternativu u napajanju korisnika na vrhu Bjelasice. Bilo je više razloga za to. Izgradnjom ski-staze za potrebe skijališta 'Kolašin 1600' došlo je do narušavanja sigurnosne visine, čime je direktno ugrožena bezbjednost dalekovoda DV 35 kV Jezerine-Bjelasica, a time i bezbjednosti korisnika, skijaša te ski-staze. Drugi razlog je taj što je investitor svojim radovima na skijalištu ugrozio stabilnost stubova. Kao posljedicu tih radnji dobili smo klizanje terena ispod stuba broj 6 dalekovoda DV 35 kV Jezerine-Bjelasica, što je izazvalo krivljenje stuba. CEDIS je o svemu ovome uredno obavijestio Upravu za inspekcijske poslove”, saopštili su “Vijestima” iz CEDIS-a na pitanje kada će repetitor dobiti struju i o čijem trošku je izmješten dalekovod.

Oni navode da je situacija bila takva da zbog bezbjednosti, istovremeno nijesu mogli da rade skijaške staze i dalekovod.

”Nova urađena ski-staza na skijalištu 'Kolašin 1600' na osam mjesta presijeca trasu DV 35 kV Jezerine-Bjelasica. Prilikom tih presijecanja narušena je sigurnosna visina (od zemlje do dalekovodnih provodnika) koja je sada mnogo niža od dozvoljene, pa je time ugrožen dalekovod i što je još važnije, ugrožena je bezbjednost skijaša koji bi tu stazu koristili. U međuvremenu je zbog loših vremenskih uslova došlo i do loma tri čelično-rešetkasta stuba, koja nije moguće sanirati u vremenskim uslovima koji sada vladaju na Bjelasici. Zbog svega toga, CEDIS je pribjegao alternativnom rešenju kabliraja dijela dalekovoda. Kako bismo što prije stvorili uslove za bezbjedno napajanje korisnika na Zekovoj glavi, naš angažman u ovom projektu se odnosio na pravovremeno obezbjeđivanje materijala koji je bio potreban za kabliranje dijela dalekovoda. Radovi na kabliranju dijela dalekovoda su završeni sredinom decembra 2021. godine”, naveli su iz CEDIS-a.

Za novi dalekovod se čeka inspekcija

CEDIS je, kako navode, našao model kako da snabdije strujom korisnike na Zekovoj glavi do trenutka kada će im vremenski uslovi omogućiti da oštećene stubove zamijene.

”Međutim, da bismo mogli takvim privremenim rješenjem obezbijediti napajanje električnom energijom na Zekovoj glavi, potrebna nam je saglasnost Uprave za inspekcijske poslove, odnosno nadležne inspekcije. U sličnim havarijskim situacijama koje su se dogodile 2012. i 2015 godine, tražena je saglasnost nadležne inspekcije za puštanje pod napon privremenog havarijskog napajanja. CEDIS do dana današnjeg nije dobio saglasnost za puštanje pod napon alternativnog načina napajanja objekata na Bjalasici tako da je mi još uvijek čekamo”, naveli su iz CEDIS-a.

Bonus video: