USS: Novo poskupljenje goriva dovešće do drugih poskupljenja i dodatno urušiti standard građana

"Neprihvatljivo je i krajnje neodgovorno da, i pored brojnih apela, na sjednicama Skupštine održanim početkom ovog mjeseca, nijesu razmatrane inicijative za dopunu Zakona o akcizama, među kojima je i inicijativa Unije slobodnih sindikata Crne Gore"

4323 pregleda 1 komentar(a)
Foto: USSCG
Foto: USSCG

Unija slobodnih sindikata upozorila je da novo poskupljenje goriva za sobom povlači nova poskupljenja drugih roba i usluga i da će dodatno urušiti standard građana.

Vijesti su objavile da bi cijene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od sjutra trebalo da budu veće za po oko četiri centa, pokazuju preliminarni podaci kretanja cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i kursa dolara i eura, u odnosu na prije 14 dama kada su cijene posljednji put usklađivane.

Time će cijene goriva u Crnoj Gori biti na najvišem istorijskom nivou. Prema ovoj procjeni, nova cijena benzina BMB 98 iznosiće od sjutra 1,58 eura, supera BMB 95 biće 1,54 eura, a eurodizela 1,43 eura. Lož ulje takođe bi moglo poskupiti za četiri centa, na 1,41 euro.

"Neprihvatljivo je i krajnje neodgovorno da, i pored brojnih apela, na sjednicama Skupštine održanim početkom ovog mjeseca, nijesu razmatrane inicijative za dopunu Zakona o akcizama, među kojima je i inicijativa Unije slobodnih sindikata Crne Gore. Građani/ke Crne Gore dovedeni su u procjep između nečinjenja poslanika/ca i nemogućnosti postupanja Vlade Crne Gore kad je u pitanju limitiranje cijene goriva. Danas najavljeno novo poskupljenje goriva, koje za sobom povlači nova poskupljenja drugih roba i usluga, dodatno će urušiti standard građana/ki, a da se pritom odgovorni ne bave ovom temom na javnoj sceni, niti po tom pitanju iskazuju posebnu zabrinutost", navodi se u saopštenju.

Unija slobodnih sindikata pozvala je poslanike i sve druge donosioce odluka da svojim hitnim djelovanjem ne dozvole da najnovije poskupljenje goriva, ali i drugih roba i usluga, "anuliraju pozitivne efekte programa "Evropa sad"".

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore i ovom prilikom insistira na što hitnijem sazivanju vanredne sjednice Skupštine i razmatranju inicijative za dopunu Zakona o akcizama kako bi se limitirala cijena goriva i tako zaštitio standard građana/ki do stabilizacije cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu", zaključuje se u saopštenju USS.

Bonus video: