Urediti poljoprivredne registre i evidencije

Državna revizorska institucija preporučila da se unaprijedi sprovođenje mjera agrarne politike i kreiranje politike razvoja u oblasti poljoprivrede

6707 pregleda 0 komentar(a)
Objavili 13 javnih poziva u 2020.godini(ilustracija), Foto: Shutterstock
Objavili 13 javnih poziva u 2020.godini(ilustracija), Foto: Shutterstock

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne raspolaže odgovarajućim i na zakonu utvrđenim registrima i evidencijama, što predstavlja neophodan uslov za cjelovito i objektivno sagledavanje stanja poljoprivrede u Crnoj Gori i ima neposredan uticaj na efikasno i pravovremeno planiranje i sprovođenje mjera agrarne politike i kreiranje politike razvoja u oblasti poljoprivrede.

To je zaključeno nakon što je urađena revizija uspjeha “Efikasnost korišćenja subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi iz sredstava budžeta”, kojom je obuhvaćena dokumentacija koja se odnosi korišćenje subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi za korisnike koji su to pravo ostvarili u 2020. godini.

Agrobudžetom za 2020. godinu za realizaciju mjera agrarne politike planiran je iznos od 24,4 miliona eura iz budžeta, dok je postupkom revizije obuhvaćeno 29 mjera agrarne politike za čiju realizaciju je planiran iznos od 11,2 miliona eura. Ove mjere agrarne poltike su u potpunosti finansirane iz tekućeg budžeta bez učešća kredita ili donacija.

DRI je utvrdio da Agrobudžet za 2020. godinu nije u dovoljnoj mjeri efikasan u dijelu koji se odnosi na primjenu i vođenja utvrđenih registara i evidencija, koji predstavljaju neophodan uslov za efikasno planiranje i realizaciju mjera agrarne politike, mjerenje efekata mjera agrarne politike i planiranje i sprovođenje politike poljoprivrednog razvoja.

”Uz to, sprovođenja mjera agrarne politike za koje Agrobudžetom za 2020. godinu nije bio predviđen postupak objavljivanja javnog poziva, jer je revizijom utvrđeno da postojeći sistem realizacije navedenih mjera ostavio prostor za donošenje pojedinačnih odluka koje nijesu praćene odgovarajućim analizama tržišta i zasnovane na računovodstvenim propisima i standardima”, kostatovao je DRI.

Ministarstvo poljoprivrede u 2020. godini objavilo je 13 javnih poziva za realizaciju mjera agrarne politike za koje je planiran iznos od 2,89 miliona ili 12 odsto novca u Agrobudžetu za tu godinu.

DRI je utvrdila nepravilnosti koje se odnose na avansne uplate/uplate akontacija poljoprivrednim proizvođačima po osnovu premija, na osnovu zahtjeva poljoprivrednog proizvođača, način vođenja evidencija o isplaćenim avansima/akontacijama po osnovu premija koje nije u skladu sa računovodstvenim standardima i računovodstvenom praksom, ostvarivanje prava na podršku bez prethodno dostavljenog zahtjeva u postupku koji je utvrđen Agrobudžetom za 2020. godinu.

”Utvrđeno je sprovođenje intervencija na tržištu na osnovu ocjene odjeljenja za savjetodavne poslove ministarstva bez prethodno sprovedenih analiza tžišta, isplata podrške na osnovu dokumentacije na osnovu koje nije bilo moguće utvrditi opravdanost troškova”, navodi DRI.

DRI je ukazala da je potrebno da Ministarstvo poljoprivrede novac u agrobudžetu za tekuću godinu sprovodi isključivo za realizaciju mjera agrarne politike u skladu sa utvrđenim uslovima kriterijumima, a sredstva pomoći poljoprivrednim proizvođačima i/ili drugim socijalnim grupama u posebnim situacijama planira i realizuje u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Kolegijumom za ovu reviziju je rukovodio član Senata Branislav Radulović i drugi član senator Zoran Jelić.

Bonus video: