Drakić i Zakaria: Može se projektovati razvoj zasnovan na primjeni savremenih standarda zaštite životne sredine

U osvrtu na razvojne projekte, Drakić je rekla da su našoj zemlji potrebne investicije u infrastrukturu, kao i podrška u procesima digitalne transformacije i prelaska iz linearne u cirkularnu ekonomiju

1092 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Crna Gora je zemlja u kojoj se može projektovati razvoj zasnovan na primjeni savremenih standarda zaštite životne sredine, smatraju predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru, Remon Zakaria.

Tokom razgovora, Drakić je predstavila djelokrug rada krovne asocijacije crnogorske privrede te podsjetila na značajne aktivnosti realizovane u saradnji sa EBRD koje doprinose ekonomskom razvoju Crne Gore.

U osvrtu na razvojne projekte, Drakić je rekla da su našoj zemlji potrebne investicije u infrastrukturu, kao i podrška u procesima digitalne transformacije i prelaska iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Zakaria je, kako je saopšteno iz PKCG, kazao da je pažljivo sagledao zatečeno stanje crnogorske ekonomije u prošloj godini, te da će razvoj ekonomskih prilika tokom ove godine biti važna osnova za buduća rješenja ove banke prema biznis zajednici.

On je posebno apostrofirao da se u svom dosadašnjem poslovnom angažmanu bavio zelenim investicijama i projektima u oblasti energetike, te da su investicije u zaštitu životne sredine, kao i postrojenja za tretman otpadnih voda veoma bitni projekti za razvoj crnogorskog turizma.

Zakaria je izrazio zainteresovanost EBRD-a za projekat izgradnje auto-puta Bar - Boljare i potencirao važnost da se on realizuje uz poštovanje međunarodnih standarda emisije izduvnih gasova.

Sagovornici su se saglasali da korišćenje grantova u okviru fondova EU, kao i povoljnih kreditnih sredstava predstavlja odličan mehanizam za podsticaj razvojnim projektima.

Takođe, na sastanku je ocijenjeno da bi eskpertska podrška EBRD-a bila važna u pogledu sinhronizacije crnogorskih ciljeva u oblasti cirkularne ekonomije, sa već postojećim njihovim linijama podrške.

U radu sastanka učestvovao je i savjetnik predsjednice Komore, Dragoljub Bulatović.

Bonus video: