Sa Vladom dogovor o beneficiranom stažu

Šaljemo poruku svima da ne koriste radnike KAP-a u trenutne političke svrhe i lična prepucavanja”, kazao je Željko Peruničić

5792 pregleda 5 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zekovic
KAP, Foto: Luka Zekovic

Na dobrom smo putu da problem oko neplaćenog beneficiranog staža u Kombinatu aluminijuma (KAP) riješimo sa Vladom, kazao je “Vijestima” jedan od predstavnika radnika Željko Peruničić.

”Radnici KAP-a nezadovoljni su sudbinom fabrike koja je poslije 50 godina rada doživjela da se praktično ugasila. Ono što ne možemo, a da ne naglasimo, da i u ovakvoj situaciji moramo izraziti zahvalnost svim državnim organima na prvom mjestu Skupštini i Vladi na razumijevanju i donošenju zakona o prijevremenom penzionisanju radnika rudarsko-metalurškog kompleksa i time nam omogući sigurnost za nas i naše porodice. Problem oko neplaćenog beneficiranog staža u KAP-u je nešto što smo na dobrom putu da riješimo sa Vladom Crne Gore. Ovih dana su pojedini radnici KAP-a izlazili sa raznim izjavama u kojima osuđuju Skupštinu i pojedince od čega se mi ograđujemo. Želimo da pošaljemo jasnu poruku svima da ne koriste radnike KAP-a u trenutne političke svrhe i lična prepucavanja, politiku ćemo ostaviti političarima a mi samo tražimo način da obezbijedimo egzistenciju za svoje porodice”, kazao je Peruničić.

Vlasnik KAP-a, kompanija Uniprom je prošle sedmice, iako formalno nije imala zakonsku obavezu, svim radnicima koje je otpustila zbog smanjenja proizvodnje a koji u međuvremenu nisu ostvarili penziju, uplatila pomoć u iznosu po 450 eura. KAP je smanjio proizvodnju sa oko 150 na 12 ćelija zbog visoke cijene električne energije. Tada je iz Uniproma obećano da će radnici dobijati pomoć do juna.

Radnici KAP-a su tokom stečaja, ali i za period prije njega, izgubili najčešće u prosjeku desetak do 20 godina beneficiranog radnog staža, zbog čega 145 radnika, koji su krajem prošle godine dobili otkaz, sada ne može da ode u penziju iako ispunjavaju uslove. Ukupan dug za beneficirani radni staž prema Fondu PIO procjenjuju na oko osam miliona eura. Predstavnici radnika smatraju da je Vlada zaključkom iz 2013. godine na sebe preuzela ovu obavezu kroz subvencionisanje zapošljavanja u biznis zoni KAP-a.

Dugovi za beneficirani radni staž od prije odlaska fabrike u stečaj u julu 2013. godine nisu naplaćeni iz stečajne mase jer nije bilo novca, niti je to bio prioritet stečajne uprave. Radnici smatraju da je ova obaveza, kao i ostale prema zaposlenima, trebalo da bude u prvom isplatnom redu, ali je stečajna uprava odlučila drugačije.

U toku trajanja stečajnog postupka od jula 2013. do avgusta prošle godine kada je on okončan, zaposlenima nije uplaćivan beneficirani radni staž jer “Montenegro bonus”, koji je upravljao fabrikom u prvoj godini stečaja, a kasnije i “Uniprom”, nisu prihvatali takvu obavezu navodeći da ona ne postoji u toku trajanja stečajnog postupka.

Bonus video: