"Nije ugrožen javni interes, a mišljenje ASK je naručeno i nestručno"

Ministarstvo navodi da je u postupku izbora advokatske kancelarije u arbitraži koju je pokrenuo biznismen Duško Knežević postupilo sa stepenom zaštite javnog interesa većim nego što je traženo Zakonom o javnim nabavkama

17163 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija i socijalnog stranja nije ugrozilo javni interes, niti narušilo svoj i integritet Vlade prilikom izbora advokatske kancelarije u arbitražnom postupku koji je protiv države crne Gore pokrenuo biznismen Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited.

To je saopšteno iz resora kojim rukovidi Ministar Milojko Spajić kao reakcija na mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koje je danas dostavljeno ovom resoru

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), čiji je direktor Jelena Perović, pokrenula je ranije ispitni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u vezi sa izborom advokatske kancelarije Four Knights LLC iz Švajcarske da zastupa Crnu Goru u arbitražnom postupku koji je pokrenuo biznismen Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited.

Mišljenje ASK-a nije dostupna zvaničnop na sajtu te institucije, a nije ga objavilo ni Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

"Ministarstvo finansija nije ugrozilo javni interes, niti narušilo svoj i integritet Vlade Crne Gore u naručenom mišljenju Jelene Perović, koju iz nevladine organizacije prepoznate po borbi protiv korupcije i kriminala smatraju nedostojnom za obavljanje funkcije direktorice ove vrlo značajne i prijeko potrebne institucije, sumnjičeći je za sukob interesa kod preprodaje državnog stana i ostvarene dobiti od preko 40.000 eura za koju nije platila porez, prema javno dostupnim podaci. Perović je u naručenom mišljenju citirala odredbu člana 14 stav 1.5 Zakona o javnim nabavkama, kojim je izričito propisano da se ovaj zakon ne primjenjuje na pravne usluge advokata za zastupanje u arbitraži ili mirnom rješavanju sporova u Crnoj Gori, državi članici EU, trećoj državi ili međunarodnoj arbitraži.Međutim, gle čuda (ili nestručnosti), citiranu odredbu je u potpunosti zanemarila, jer da je primijenila - postupak bi bio obustavljen", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija navodi da je u vezi sa sporom koji su protiv države pokrenuli Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited, postupili sa stepenom zaštite javnog interesa većim nego što je traženo Zakonom o javnim nabavkama, te danijesu bili dužni da sprovode bilo kakav postupak po Zakonu o javnim nabavkama jer je zastupanje u međunarodnim arbitražama izuzeto od primjene postupaka javnih nabavki, kao ni da objavljuju javni poziv.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo je samoinicijativno to uradilo radi odgovornog odnosa prema trošenju bužetskih sredstava u ovom složenom pravnom postupku i naslijeđenom problemu, upravo da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države Crne Gore i podigao nivo transparentnosti.

"Zato, javno pitamo Perovićku šta je to u postupku koji je sproveden bilo netransparentno, koji su to nejasni, neprecizni i nemjerljivi kriterijumu te sa kojom metodologijom je ministarstvo trebalo da uskladi tekst javnog poziva, kada po zakonu nije bilo dužno ni da sprovodi taj javni postupak. Pitamo Perovićku da li je ministarstvo trebalo da izabere najskuplju advokatsku kancelariju, kao što su činili njeni nalogodavci, umjesto što je izabralo jednu od najjeftinijih. Ministarstvo je imalo pravo da izabere bilo koju lokalnu ili međunarodnu advokatsku kancelariju po slobodnom izboru za zastupanje u ovom slučaju, ali je sprovelo postupak i to je rezultiralo interesovanjem od 52 ponude, što pokazuje transparentnost i da smo pokazali odgovorni i objektivni pristup"; kazali su u ovom resoru., dodajući da u postupku nema nikakve diskriminacije, što pokazuje dokumentacija dostavljena ASK-u.

Ministarstvo navodi da je sproveden istovjetan postupak kao kod postupka izbora pravnog zastupnika u slučaju arbitražnog spora koji je protiv Crne Gore pokrenula Adiko banka, kojim se ASK nije bavila.

"Ovaj spor je okončan u korist države Crne Gore. Poziv iz 2017. godine bio je identičan, sa istim kriterijumima, kao ovaj za koji je ASK pokrenula naručeni postupak.Da se ne bi ugrozilo načelo pravičnosti - jednake primjene prava na sve, kao i načelo zabrane diskriminacije, a s obzirom da se ASK nije bavio ostalim postupcima za izbor pravnog zastupnika u arbitražnim postupcima, ministarstvo će tražiti od Agencije da sprovede postupke ispitivanja prilikom izbora pravnih zastunika za sve arbitražne postupake, koji su vođeni za vrijeme prethodnih vlada.Očekujemo da će se reformisani ASK sa stručnim rukovodstvom kompetentnije baviti slučajevima koje ćemo prijaviti, jer se Perovićka po službenoj dužnosti nije sjetila da postoje", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

25. Januar 2022.

Postupak protiv Spajića zbog sumnje na korupciju

Bonus video: