Drakić-Ozan: CG i Turska baštine tradicionalno prijateljske veze, odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje

„Ovdje se osjećamo kao kod kuće, što je velika prednost. Naši investitori vide svijetlu perspektivu Crne Gore kao buduće članice Evropske unije i zainteresovani su za ulaganje u njenu ekonomiju“

3551 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Crna Gora i Turska baštine tradicionalno prijateljske veze, koje su odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednice Privredne komore (PKCG) Nine Drakić i turske ambasadorke Songul Ozan.

„Ovdje se osjećamo kao kod kuće, što je velika prednost. Naši investitori vide svijetlu perspektivu Crne Gore kao buduće članice Evropske unije i zainteresovani su za ulaganje u njenu ekonomiju“, rekla je Ozan.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da žele da povećaju trgovinsku razmjenu, ocjenjujući da se mora zajednički raditi kako bi se taj cilj ostvario.

Ozan je dodala da Ambasada Turske usmjerava biznismene iz te zemlje ka Crnoj Gori.

Ona je podsjetila da postoji njihovo značajno interesovanje za crnogorske aerodrome, investicije u turizam, građevinski sektor i zdravstvo.

Ozan je podsjetila da u Turskoj postoje brojni start up-ovi koji mogu biti dobar uzor i mogući partneri crnogorskim.

Drakić je naglasila da su Crnoj Gori potrebne investicije, prije svega, u proizvodne sektore, kako bi se doprinijelo diversifikaciji ekonomije i smanjenju ranjivosti na krize.

Kako Crnoj Gori predstoji proces digitalne transformacije ekonomije i društva, iskustva Turske u tom području su i te kako dobrodošla.

Drakić je istakla veoma kvalitetnu saradnju sa Ambasadom i Unijom privrednih komora Turske (TOBB), te drugim asocijacijama, koja rezultira značajnim učešćem crnogorskih privrednika na turskim sajmovima.

Drakić i Ozan su konstatovale da postoji prostor za organizovanje velikog foruma privrednika dvije države, kada to okolnosti dozvole, a koji će doprinijeti prezentaciji ekonomskih i investicionih potencijala te mogućnosti za ostvarivanje poslovne saradnje.

„Izraženo je očekivanje da će se ubrzo organizovati sastanak Mješovite komisije Crne Gore i Turske kao jedan od doprinosa razvoju međusobne saradnje dvije države“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: