MA založio zgrade u Prvoj banci za 900.000 eura

MA se banci obavezao da će kredit od 350 hiljada vratiti za tri mjeseca, a drugi kredit od 550 hiljada za 33 dana
0 komentar(a)
Montenegro erlajns, Foto: Filip Roganović
Montenegro erlajns, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.10.2017. 12:17h

Nacionalni avio- prevoznik Montenegro erlajns (MA) uzeo je tokom septembra dva nova kratkoročna kredita od 550 i 350 hiljada kod Prve banke, založivši pod nove hipoteke poslovni prostor u zgradi Normal kompani na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i svoju poslovnu zgradu u Beogradskoj ulici.

To se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, gdje je banka biznismena Aca Đukanovića, brata lidera DPS Mila Đukanovića, upisala novi teret na atraktivne nekretnine.

MA se Đukanovićevoj banci obavezala da će kredit od 350 hiljada vratiti za tri mjeseca, a drugi kredit od 550 hiljada za 33 dana.

Kao garanciju za kredit od 350 hiljada eura banka je upisala zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup na poslovnu zgradu u Beogradskoj ulici. Kredit je uzet 4. septembra, a hipoteka III reda je kao teret upisna četiri dana kasnije.

Na ovu zgradu od preko šeststo kvadrata, Prva banka upisala je hipoteka još u junu prošle godine na ime kredita od 800 hiljada eura sa rokom vraćanja u septembru 2016. Đukanovićeva banka je upisla hipoteku i u maju ove godine na ime kredita od pola miliona eura sa rokom vraćanja od 13 mjeseci.

Na drugu nekretninu poslovni prostor od 450 kvadrata na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, avioprevoznik uzima novi kredit kod Prve banke 22. septembra ove godine od 550 hiljada eura.

Rok vraćanja ovoga kredita je 33 dana, a kako stoji u teretu, koji je upisan 9. oktobra na ovu nekretninu, avioprevoznik je pristao na prinudno izvršenje, ukoliko se ne ispoštuju ugovorene obaveze. I ova nekretnina je ranije bila založena pod hipoteku Đukanovićevoj banci, kao i sjedište u Beogradskoj ulici.

Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, Prva banka je u avgustu 2015. dala avioprevozniku kredit od million i po eura, koji je trebalo da bude vraćen do sredine jula 2016. Sljedeća hipoteka na ovu nekretninu upisana je u maju ove godine zbog duga od 800 hiljada eura, koji je trebalo da bude vraćen u roku od 13 mjeseci.

Jedina nekretnina koja je posrnuloj aviokompaniji ostala neopterećena kreditima je mali poslovni prstor u Budvi od 73 kvadrata.

Montenegro erlajns, kako su mediji ranije objavili, dospio je i na prvo mjesto “crne liste” poreskih dužnikam koju je u februaru objavila Poreska uprava.

Kompanija duguje državi oko 16 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa, dok Aerodromima Crne Gore duguju 24 miliona. Kompanija sada ima i dug prema Hipotekarnoj banci od 4,5 miliona eura za kredite gdje je država “žirant”. Bez obzira na ove podatke Vlada je u junu dala spornu državnu pomoć kompaniji od 2,2 miliona, a zatim u septembru još jednu od 2,3 miliona.

Bonus video: