13. Jul –Plantaže: Jedno od najvrijednijih državnih kompanija sa stalnom imovinom od preko 400 miliona eura

Navodi se da na osnovu izvještaja kompanija posjeduje zemljište ukupne površine 40.815.714 metara kvadratnih, čija se vrijednost procijenjuje na 339.621.651 eura

6297 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Plantaže 13. jul
Sa sjednice Odbora, Foto: Plantaže 13. jul

13. Jul-Plantaže jedna je od najvrijednijih državnih kompanija sa stalnom imovinom od preko 400 miliona eura, saopšteno je iz te kompanije.

Navodi se da je Odbor direktora Plantaža na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o procjeni vrijednosti stalne imovine, koji je uradila jedna od četiri najcijenjenijih revizorskih kuća na svijetu Ernest&Young.

Iz Plantaža su kazali da prema izvještaju stalna imovina Plantaža na dan 31. decembar prošle godine vrijedi preko 400 miliona eura.

„Usvojeni izvještaj pokazuje višestruko veću vrijednost od one koja se trenutno vodi u poslovnim knjigama kompanije. Posljednja zvanična procjena stalne imovine Plantaža rađena je davne 1992. godine, u doba hiperinflacije, dok je stalna imovina kompanije na kraju 2020. godine vrijedjela nešto preko 72 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora Nebojša Vuksanović kazao je da su Plantaže kompanija koja posjeduje veliku i vrijednu imovinu.

Vuksanović je naveo da usvajanjem tog izvještaja vlasnici kompanije imaju jasnu i objektivnu sliku o vrijednosti ukupne aktive kompanije.

„Koja je višestruko veća od one koja se trenutno vodi u poslovnim knjigama i koja nesumnjivo potvrđuje da je kompanija “13. Jul – Plantaže” jedna od ili najvrijednija kompanija koju Crna Gora ima“, rekao je Vuksanović.

Kako je kazao, po bilansima stanja iz prošle godine, aktiva iz te godine će biti višestruko veća nego na kraju 2020. godine.

„Kapitalizovanost preduzeća će biti značajno veća uz manji koeficijent zaduženosti u odnosu na stalnu imovinu”, istakao je Vuksanović.

U Izvještaju o procijeni vrijednosti stalne imovine predmet procjene bili su zemljište, koje se nalazi na sedam lokacija u Crnoj Gori, kao i građevinski objekti, višegodišnji zasadi i oprema.

Navodi se da na osnovu izvještaja kompanija posjeduje zemljište ukupne površine 40.815.714 metara kvadratnih, čija se vrijednost procijenjuje na 339.621.651 eura.

„Od kojih se 38.637.088 metara kvadratnih odnosi na površinu poljoprivrednog zemljišta, 2.064.053 metara kvadratnih na površine građevinskog zemljišta, dok je preostalih 114,573 klasifikovano kao ostalo zemljište“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se višegodišnji vinogradarski i voćarski zasadi prostiru na površini od 23.527.438 metara kvadratnih, a njihova ukupna procijenjena vrijednost iznosi 20.703.519 eura.

“Građevinski objekti različitih namjena u vlasništvu kompanije prostiru se na 240.781 metara kvadratnih i njihova vrijednost iznosi 28.447.818 eura, dok su postrojenja i oprema kompanije procijenjeni na 16.535.000 eura“, navodi se u saopštenju.

Uprava Plantaža istakla je da se izvještajem veliki dio zemljišta, koje se po listama nepokretnosti vodi na kompaniju „13. Jul - Plantaže“, tek sada uvodi u bilanse i to na površini od oko 900 hektara (oko 9 miliona kvadrata).

“U odnosu na prethodni period, ovo je razlika koja u bitnom mijenja vrijednost stalne imovine Plantaža, kojom će se odgovorno i racionalno upravljati, isključivo, u interesu kompanije”, navodi se u saopštenju.

Procjena fer vrijednosti imovine kompanije “13. Jul – Plantaže” rađena je u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja: Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja 13 i Međunarodnim računovodstvenim standardom 16 (MRS16).

Bonus video: