Ministar finansija najavio: Do kraja godine elaborat kakav MA treba državi

"Prvi put je sada MMF naglasio da tako velik infrastrukturni projekat za male države kao što je Crna Gora je jak finansijski udar na budžet u kratkom roku"
66 pregleda 4 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2017. 09:52h

Montenegro erlajns treba da postoji, ali moramo naći način da tačno znamo koliko to košta Crnu Goru, koji je značaj i koji su efekti, kazao je juče ministar finansija Darko Radunović, gostujući na Jutarnjem programu RTCG.

On je najavio da će elaborat o tome kakva Crnoj Gori treba kompanija i da li može poslovati na održiv način biti završen do kraja godine. Radunović smatra da MA treba crnogorskom turizmu, ali da bi trebalo od kompanije napraviti održiv sistem.

"Činjenica je da MA ima ogroman značaj za našu privredu. Oni nekih 45 odsto svih turista dovezu. Značaj je veliki, ali trebalo bi vidjeti koliko oni ekonomski opravdano rade", rekao je Radunović.

Ministar je rekao da razumije izjavu direktora MS Živka Banjevića, koji je kazao da bi zatvaranje ili stečaj u kompaniji proizveo štetu državi od više desetina miliona eura.

"Njegova je funkcija da brani MA, ali treba realno sagledati sve činjenice i donijeti dobru odluku", poručio je Radunović.

U vezi gradnje autoputa, ministar je kazao da izgradnja petlja Smokovac, koja na sporan način nije obuhvaćena ugovorom o izgradnji, neće ugroziti stabilnost javnih finansija.

“Sada se pravi konačna računica koliko će da košta, i koji aranžman, da li sa CRBC-om, pa da se poveća kreditna zaduženost ili kao opšti trošak budžeta, još ćemo razmisliti", rekao je Radunović. Komentarišući pitanje gladaoca o uticaju izgradnje autoputa na povećanje javnog duga ministar je rekao da je za sljedeću godinu planirana realizacija 230 miliona eura i da to neće uticati na visinu javnog duga.

"Prvi put je sada MMF naglasio da tako velik infrastrukturni projekat za male države kao što je Crna Gora je jak finansijski udar na budžet u kratkom roku, ali da daje jako dobre rezultate za cijelu privredu na dugi rok”, naveo je ministar.

On je kazao da sljedeću dionicu autoputa Vlada želi da izgradi kroz aranžman javno-privatnog partnerstva, što neće povećavati javni dug.

Radunović očekuje da će fiskalne mjere - povećanje poreze i akciza i bolja naplata dažbina, kao i rast ekonomije, stabilizovati javne finansije i da će se javni dug smanjivati od 2020. godine. On je naglasio da je mnogo bitnije izaći iz budžetskog deficita.

Bonus video: