Račun u banci nema 15,7% građana, tek jedna trećina koristi usluge onlajn bankarstva

Podaci istraživanja “Digitalne bankarske i platne usluge u Crnoj Gori – perspektive korisnika"

3340 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje prezentacije istraživanja, Foto: Luka Zeković
Sa današnje prezentacije istraživanja, Foto: Luka Zeković

Račun u banci nema 15,7% građana, pokazalo je istraživanje “Digitalne bankarske i platne usluge u Crnoj Gori – perspektive korisnika”, koje je na inicijativu Centralne banke Crne Gore (CBCG) i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sproveo CEED Consulting iz Podgorice.

Kao razlog tome navedeno je da ti građani nemaju redovne prihode i da su to oni građani koji žive pretežno u ruraralnim sredinama.

Direktorica CEED Consulting-a Dragana Radević predstavila je rezultate istraživanja koje je pokazalo da od građana koji imaju račun u banci, njih 67,9 odsto su vjerni samo jednoj banci, dok ih više od 30 odsto ima otvoren račun u dvije ili više banaka.

Ona je saopštila da 43 odsto građana koristi platne kartice, a jedna trećina koristi usluge koje pruža onlajn bankarstvo.

"Oni koji to koriste ističu uštedu vremena kao glavnu prednost", kazala je Radević.

Radević
Radevićfoto: Luka Zeković

Ona je navela da je preko 90 odsto ispitanika tokom pandemije koronavirusa povećalo usluge onlajn bankarstva te da bi se svega par njih vratilo na stare metode plaćanja.

Sa terminom otvoreno bankarstvo upoznata je jedna petina ispitanika, a njih 30 odsto zna da objasni pojam digitalni novčanik.

Da ukaže povjerenje kompanijama koje bi bili posrednici prilikom plaćanja spremno je 20 odsto ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno među 1020 ispitanika tokom decembra prošle godine, posredstvom telefonskog intervjua, a obuhvaćeni su podjednako sva tri regiona u zemlji.

CBCG
foto: Luka Zeković

Istraživanje je rađeno i među 311 kompanija, pretežno iz mikro biznisa.

Kada je riječ o njima, istraživanje je pokazalo da nešto više od polovine ispitanih i dalje preferira odlazak u poslovnicu (55,6 %), dok se za korišćenje elektronskog ili mobilnog bankarstva odlučuje svaka treća kompanija (32,5%).

Među njima kao glavnu uslugu koju koriste, njih 63 odsto, je navelo obavljanje transakcije.

Za sve usluge koje banka nudi zna 36,2 odsto kompanija, a sličan broj očekuje od banaka da onlajn putem uvedu aplikaciju za podizanje kredita.

Direktor Direkcije za platni sistem i finansijske tehnologije u CBCG, Ivan Bošković istakao je da su kroz rezultate istraživanja zaključili da su trendovi u digitalnom bankarskom sistemu nepovratni trendovi.

"Oni koji jednom koriste onlajn usluge neće se više vratiti na šalter", kazao je on.

Drugi zaključak je, kako je naveo, da postoji ogroman prostor za napredak u ovoj oblasti, jer značaj procenat stanovništva ne koristi digitalne servise, te da će ključni fokus CBCG biti da pospješi razvoj među bankama kako bi unaprijedili usluge.

Bonus video: