Upravni sud potvrdio odluku Opštine Kotor

Tužba kompanije A-Y protiv lokalne kotorske vlasti zbog neizdavanja toj firmi građevinskih dozvola za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u Kostanjici neosnovana

9530 pregleda 97 reakcija 4 komentar(a)
Tužilaštvo odbacilo prijave protiv opštinskog rukovodstva (ilustracija), Foto: Sinisa lukovic
Tužilaštvo odbacilo prijave protiv opštinskog rukovodstva (ilustracija), Foto: Sinisa lukovic

Upravni sud odbio je kao neosnovanu tužbu kompanije A-Y iz Kotora protiv Opštine Kotor zbog neizdavanja toj firmi građevinskih dozvola za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u Kostanjici, a koja bi Kotor sigurno izbacila sa liste Svjetske prirodne i klulturne baštine pod patronatom UNESCO-a.

Time je definitivno stavljena tačka na ovaj projekat u vezi koga se u Kotoru godinama lome politička, ali i koplja urbanističko-arhitektonske i struke očuvanja prostora.

”Sud nalazi da u toku postupka nije učinjena bitna povreda pravila upravnog postupka, niti povreda postupka koja je mogla biti od uticaja na rješavanje stvari, te da su javnopravni organi u skladu sa pravilima upravnog postupka dali potpune i jasne razloge kada su odbili zahtjev tužioca (A-Y), a koji se navodima tužbe ne mogu dovesti u pitanje. Cijeneći utvrđeno činjenično stanje, sud nalazi da su upravni organi pravilno odlučili kada su odbili zahtjev tužioca za izdavanje građevinske dozvole”, piše pored ostalog u presudi vijeća sudija Upravnog suda kojim je predsjedavao sudija Muzafer Hadžajlić.

”Vijesti” su imale uvid u presudu donesenu 27. januara koja je juče dostavljena Opštini Kotor. Tužbu Upravnom sudu na rješenje glavnog administratora Opštine Kotor Marine Bjelje kojim je već jednom odbijena njihova žalba na odluku Sekretarijata za urbanizam, kojim rukovodi Jelena Franović, da im ne izda građevinske dozvole podnio je advokat kompanije A-Y Nikola Martinović. On je tvrdio da su time povrijeđena prava njegovih klijenata koji su, pozivajući se na van snage stavljeni Detaljni urbanistički plan (DUP) Kostanjica iz 2009. sa izmjenama i dopunama iz 2013. i 2016. godine. Opštini Kotor podnijeli su osam zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola na parcelama u vlasništvu firme A-Y u Kostanjici. Njima je traženo da im se omogući gradnja 30-ak novih rezidencijalno-turističkih i pomoćnih objekata ukupne površine skoro 9.600 kvadrata. Iz tadašnje lokalne vlasti Kotora predvođene Demokratama nisu odgovorili na zahtjev A-Y, a gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić je tada javno saopštio da mu ne pada na pamet da potpiše građevinske dozvole kojima bi se omogućila dalja devastacija prostora Kostanjice i sigurno izbacio Kotor sa liste UNESCO-a.

Zbog mogućnosti da Kotor ostane bez statusa UNESCO zaštićenog područja, DPS-om predvođena Vlada premijera Duška Markovića je bila uvela moratorijum na dalju gradnju do donošenja novog Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kotora. Tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) u nekoliko javnih nastupa Jokiću je preporučivao “da te dozvole treba odbiti”, a taj je stav je pred kamerama RTCG potpisala tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović (DPS), kada joj je to kotorski gradonačelnik ponudio.

Martinović nije odustao od tužbe Upravnom sudu kojom je tražio poništenje rješenja glavnog administrarora Opštine Kotor i izdavanje spornih građevinskih dozvola. Martinović je Specijalnom državnom tužilaštvu(SDT) predvođenim bivšim SDP-om Milivojem Katnićem podnio krivičnu prijavu protiv Jokića zbog neodgovaranja na zahtjeve kompanije da dobije građevinske dozvole. SDT je nakon istrage odbacilo krivičnu prijavu i predmet prepustio Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru sa preporukom da istraži da li je u postupanju Jokića i njegovih službenika možda bilo nesavjesnog rada, ali ni ta istraga nije rezultirala inkriminacijom rukovodstva Opštine.

Tužilaštvo i policija do danas nisu postupili ni po u javnosti više puta ponovljenom Jokićevom zahtjevu da zbog ovog slučaja uhapse njega ili nekadašnjeg ministra turizma i održivog razvoja Branimira Gvozdenovića (DPS) koji je bio direktan učesnik dešavanja sa nezakonitim donošenjem planske dokumentacije za Kostanjicu 2009. i 2013. na koju se poziva kompanija A-Y, tražeći da gradi ogroman kompleks na netaknutim zelenim površinama.

Jokić je lani Katnića i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića zatražio da SPO preduzme “mjere i radnje protiv Branimira Gvozdenovića i drugih NN lica, povodom nezakonitog davanja saglasnosti na predlog DUP-a Kostanjica 2009. godine i njegovog nezakonitog produžavanja 2013. godine, kao i da se ispita porijeklo novca i kapitala kompanije A-Y kako bi se utvrdilo da li iza osnivača ovog preduzeća registrovanog na Džerzi Kanalskim ostrvima stoje legalni novac ili je on stečen nekim krivičnim djelom”.

Jokić je tražio od nadležnih državnih organa da ispitaju sve okolnosti u vezi sa of-šor kompanijom A-Y i njenim kćerkama koje posluju u Crnoj Gori, kao i eventualnim njenim vezama sa pojedinim bivšim visokim državnim funkcionerima iz vremena zajedničke DPS-SDP vlasti nad Crnom Gorom i Kotorom. Tužilaštvo to do danas nije uradilo, a Upravni sud je presudom stavio tačku na ovaj projekat i sačuvao Kostanjicu od devastacije.

Jokić poštovao zakon i međunarodne obaveze

U presudu Upravnog suda piše da je pogrešna tvrdnja Martinovića da je A–Y podnošenjem zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola stekla bilo kakvo pravo u vezi gradnje u Kostanjici, niti je Opštna bila u obavezi da kompaniji izda tražene dozvole.

Sud posebno naglašava da se radi o “prostoru u granicama prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora upisanog 1979. na Listu svjetske baštine UNESCO-a”, zbog čega država ima dodatnu obavezu da poštuje relevantne međunarodne konvecije i propise vezane za tu baštinu koji imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od domaćeg zakonodavstva”.

”Stoga sud smatra da u konkretnom nije povrijeđen zakon na štetu tužilaca, pa stoga tužbu valja odbiti kao neosnovanu”, piše u presudi.

Bonus video: