Bojanić: Država mora imati cio paket vlasništva nad Lukom Bar

U novoj strategiji moguća razna partnerstva, uključujući i dokapitalizaciju

10963 pregleda 50 reakcija 15 komentar(a)
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Bojanić, Foto: Boris Pejović

Podgorica još nema jasnu strategiju za Luku Bar koja je jedan od najznačajnijih crnogorskih resursa, rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Bojanić je naglasio da je Crna Gora zainteresovana da preuzme dio ranije prodatog vlasništva nad terminalima, kako bi luka što prije povratila regionalni značaj.

“Moramo da iskoristimo šansu i da učinimo sve da preuzmemo primat i kontrolu nad cijelom lukom, čije je 'srce' sada u vlasništvu stranaca”, rekao je Bojanić koji je učesnik 29. Kopaonik biznis foruma.

Podsjetio je da crnogorske vlasti u razvoju Luke Bar sarađuju sa Malagom koja je i turistički grad i komercijalna luka.

Bojanić je naveo da Vlada ima projekat održivog razvoja turizma koji, kako je podsjetio, čini 25 odsto BDP-a i zato mora da vodi računa da infrastrukturni projekti nemaju veliki negativni uticaj na turizam, prenosi Tanjug.

“Luka Bar jedan je od naših najznačajnijih resursa. Još nemamo jasnu strategiju. Srce luke prodato je stranim investitorima, oni su vlasnici terminala”, rekao je ministar i dodao da vlasnici terminala žele da izađu iz posla što im stvara šansu da ponovo objedine luku koja bi mogla da bude centar tog dijela Jadrana.

Bojanić je naglasio da Crna Gora mora da ima cio paket vlasništva nad lukom i da su u novoj strategiji moguća razna partnerstva uključujući i dokapitalizaciju.

Bojanić je učestvovao na panelu zajedno sa srbijanskim ministrom Tomislavom Momirovićem, a skup je iskoristio da predstavi kapitalne investicije u Crnoj Gori među kojima je i izgradnja autoputa Bar-Boljare, čiji će dio u dužini od 41 kilometara, kako je najavio, do ljeta moći da koriste građani Srbije kad krenu na ljetovanje.

Bonus video: