Radnici Boksita traže januarske i februarske zarade, u protivnom će radikalizovati proteste

"Radnicima nije isplaćena januarska zarada, a upitan je i dalji nastavak proizvodnje. Jedni smo od rijetkih u Crnoj Gori koji ne da samo nisu osjetili benefite Evrope sad, već smo u strahu da naše buduće zarade neće biti isplaćene blagovremeno"

10785 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkih Boksita okupili su se ispred ulaza u rudokop Seoca, gdje se proizvodnja obavljala u jami Biočki stan, zahtijevajući od poljske kompanije Bumech isplatu januarske i februarske zarade, kao i doprinosa koji nijesu uplaćeni od septembra prošle godine. U protivnom prijete da će radikalizovati proteste, a ne odbacuju ni mogućnost zatvaranja u jamu.

Radnici tvrde da su od početka njihovog angažovanja zarade uvijek primali sa "tenzijama", da rade u teškim uslovima, ali da su mjesečno znali da iskopaju od 20 do 40 hiljada tona rude.

Tvrde da je proizvodnja obustavljena 28. februara i da im je poslodavac navodno rekao da nemaju goriva i eksploziva, kao i da je poljskoj firmi račun blokiran 15. februara. Tvrde da je ta kompanija nakon novogodišnjih praznika mehanizaciju prevela na drugu firmu, kao i da se pominje uvođenje stečaja. Poručili su da nemaju ništa protiv ako neko želi da ide iz Crne Gore, jer im se ne isplati da rade, ali da im prije toga isplate ono što su zaradili. Ističu da su raspoloženi da rade, ali ne bez zarade.

"Radnicima nije isplaćena januarska zarada, a upitan je i dalji nastavak proizvodnje. Jedni smo od rijetkih u Crnoj Gori koji ne da samo nisu osjetili benefite Evrope sad, već smo u strahu da naše buduće zarade neće biti isplaćene blagovremeno. Ovim smo kako mi, tako i naše porodice dovedeni u veoma zabrinjavajuću ekonomsku situaciju. Uprokos slanju dopisa izvršnom direktoru i Odboru direktora nismo naišli napozitivan odgovor sa njihove strane. U saznanju smo da vlasnici žele da povuku mašine za Poljsku, pa im poručujemo da to nećemo dozvoliti dok se dugovanja ne izmire. Dopis smo poslali i glavnom koncesionaru Veselinu Pejoviću vlasniku firme Uniprom metali kod koga je naša firma angažovana kao podizvođač. U iščekivanju smo odgovora gospodina Pejovića, u dopisu smo ga upoznali sa našim problemima. Takođe želim da naglasim da je račun firme blokiran od strane Poreske uprave zbog dugovanja za poreze i doprinose. Nije nam jasno ko im je dozvolio da duguju za poreze i doprinose godinu dana", kazao je Igor Krulanović, potpredsjednik Sindikata uz napomenu da umjesto da su na radnim mjestima oni moraju da protestuju.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra 2016, nakon deset godina prekida. Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. kupila Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa, kako su kazali, više od 13 miliona eura. Sa kompanijom Bumech iz Poljske su sklopili ugovor o saradnji

.

Bonus video: