Ne odbacuju ni mogućnost zatvaranja u jamu

Radnici traže isplatu januarske i februarske zarade, kao i doprinosa koji nijesu uplaćeni od septembra prošle godine. U protivnom, prijete da će radikalizovati proteste

1782 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkih Boksita okupili su se juče ispred ulaza u rudokop Seoca, zahtijevajući od poljske kompanije Bumeks isplatu januarske i februarske zarade, kao i doprinosa koji nijesu uplaćeni od septembra prošle godine. U protivnom, prijete da će radikalizovati proteste, a ne odbacuju ni mogućnost zatvaranja u jamu.

Tvrde da je eksploatacija rude iz jame Biočki stan obustavljena 28. februara, zbog nedostatka sredstava za gorivo i eksploziv, kako im je poslodavac navodno rekao, da je Poreska uprava račun firme blokirala 15. Februara, kao i da se najavljuje mogućnost uvođenja stečaja.

„Jedni smo od rijetkih u Crnoj Gori koji ne da samo nisu osjetili benefite Evrope sad, već smo u strahu da naše buduće zarade neće biti isplaćene blagovremeno. Ovim smo kako mi, tako i naše porodice dovedeni u veoma zabrinjavajuću ekonomsku situaciju. Uprokos slanju dopisa izvršnom direktoru i Odboru direktora nismo naišli napozitivan odgovor sa njihove strane. U saznanju smo da vlasnici žele da povuku mašine za Poljsku, pa im poručujemo da to nećemo dozvoliti dok se dugovanja ne izmire“, kazao je Igor Krulanović, potpredsjednik Sindikata.

Krulanović
Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, dopis su poslali i glavnom koncesionaru, vlasniku firme Uniprom metali, koji je firmu Bumeks angažovao kao podizvođača, Veselinu Pejoviću, kako bi ga upoznali sa njihovim problemima.

„Račun firme je blokiran od strane Poreske uprave zbog dugovanja za poreze i doprinose. Nije nam jasno ko im je dozvolio da duguju za poreze i doprinose godinu dana", kazao je Krulanović.

Boksiti protest
foto: Svetlana Mandić

Milorad Đurović tvrdi da su od početka njihovog angažovanja zarade uvijek primali sa "tenzijama", ali da su sve to „nekako prevazilazili“, kao i da rade u teškim uslovima. Kako je istakao, radnici, a njih je, prema njegovim riječima, oko stotinu iz Crne Gore i nekoliko iz Poljske, ne znaju kakva je sudbina preduzeća, kao ni da li će i kako njihovi problemi biti riješeni.

Đurović
Đurovićfoto: Svetlana Mandić

„Naša država je kao jedan mali papirni brodić koji je pušten niz rijeku, pa đe ga voda odnese. To govorim zbog toga što je naš poslodavac dugovao, u jednom trenutku, i dvije godine doprinosa i poreza. Nemam riječi kako su dozvolili da dvije godine drži radnike a da im ne uplaćuje poreze i doprinose“, kazao je Darko Bojović.

„Mi nikoga ne primoravamo da mora da ostane ovdje da održi proizvodnju. Mi samo tražimo da nam isplati dugovanja, zarade i doprinose. Planirali su da mašine odvezu za Poljsku i ako to urade mi nemamo od čega da naplatimo naša dugovanja. Znamo i sami kako je bilo u prošlosti, kada radnici nijesu mogli da naplate svoja dugovanja“, istakao je Bojović.

Bojović
Bojovićfoto: Svetlana Mandić

Tvrde da je ta kompanija nakon novogodišnjih praznika mehanizaciju prevela na drugu firmu.

„Oni su svaku mašinu promijenili na drugu firmu, Pg Silesia. Nije nam jasno ko im je dozvolio da za tri dana te mašine prevedu sa ove na drugu firmu. Direktor nam je u razgovoru rekao da će da voze mašine, a kada smo ga pitali od čega ćemo da se naplatimo rekao nam je da to vidimo sa stečajnim upravnikom. Daćemo svoje živote, ali ove mašine neće odavde išćerati. Rekao nam je direktor da će obavijestiti policiju. Neka obavještava i policiju i sve živo i mi ćemo obavijestiti“, poručio je Ratko Đilas.

Đilas
Đilasfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, radnici su voljni da rade, a tome u prilog, kako je kazao, ide činjenica da su mjesečno znali da iskopaju od 20 do 40 hiljada tona.

„Oni su prekinuli proizvodnju jer su rekli da nemaju sredstava za gorivo, eksploziv i sve ostalo. Račun je u blokadi od 15. februara i ako se ne odblokira do 15. marta, firma ide u stečaj. Tako pričaju“, kazao je Bojović.

Radnici će sa eventualnom radikalizacijom protesta sačekati do 15.marta. „Tada će znati da li će im računi biti odblokirani. Ako se to ne dogodi mi ćemo ići u radikalizaciju protesta, zatvaranjem u jamu ili na drugi način, ali istjeraćemo naše zahtjeve. Mi nikoga ne primoravamo da održi proizvodnju. Ako im se ne isplati ne moraju da rade, ali moraju da isplate dugovanja prema radnicima“, poručio je Bojović..

Boksiti protest
foto: Svetlana Mandić

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra 2016, nakon deset godina prekida. Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. kupila Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa, kako su kazali, više od 13 miliona eura. Sa kompanijom Bumeks iz Poljske sklopili su ugovor o saradnji.

Bonus video: