Medojević: Vlada može ograničiti cijene goriva i životnih namirnica

“Vlada može u ponedeljak da zamrzne cijene goriva ili da ih smanji za planiranih 40 centi, a da kompanijama koje se bave prometom i distribucijom goriva obezbjedi subvencije iz budžeta"

10338 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Vlada ima sva potrebna ustavna ovlašćenja i mehanizme da ograniči cijene goriva i osnovnih životnih namirnica i bez usvajanja predloženih zakona u Skupštini, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Vlada može u ponedeljak da zamrzne cijene goriva ili da ih smanji za planiranih 40 centi, a da kompanijama koje se bave prometom i distribucijom goriva obezbjedi subvencije iz budžeta. Vlada može i da ograniči profitnu maržu firmama na promet određenih strateških roba i usluga, dok traju vanredne okolnosti”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je dodao da država mora intervenisati u uslovima poremećaja na tržištu i da na raspolaganju ima čitav niz mehanizama. Sistemski se, kako je kazao, mora raditi hitno na formiranje robnih rezervi i izgradnji određenih elemenata i instituta koji su imanentni ratnim ekonomijama.

“Za to je potrebna Vlada koju će voditi vizionari, patriote i iskusni poznavaoci djelovanja Vlade i državnih institucija i službi u uslovima ratnih dešavanja. Potrebna je sinergija u djelovanju Vlade, privrede, privatnog kapitala, političke elite i stanovništa, ozbiljne i efikasne, konkretne mjere i aktivnosti i puna solidarnost sa ranjivijim kategorijama stanovništva”, rekao je Medojević.

On smatra da su dobri bilateralni odnosi sa komšijama u regionu, posebno sa Srbijom, krucijalni, jer su u uslovima ratova i kriza najvažniji dobri odnosi sa najbližima.

“Brisel, Berlin, Vašington i Moskva su u tim uslovima još dalji i ne mogu nam pomoći”, poručio je Medojević.

On je upozorio da ova kriza nije privremenog i regionalnog kataktera i da država mora biti spremna za dugotrajnu borbu za očuvanje mira i stabilnosti, biološke i ekonomske supstance.

“U uslovima vanrednih ratnih dešavanja u Evropi i u cilju ublažavanja negativnih posledica na vitalne nacionalne i državne interese, ne treba se libiti i od uvođenja vanrednog stanja”, zaključio je Medojević.

Bonus video: