Čivović traži da se Deripaski zaplijeni jahta i vila

Bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović traži da

5388 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Biljana Matijasevic
Foto: Biljana Matijasevic

Bivši radnik Rudnika bokista Rašo Čivović zatražio je od Vlade da ruskom biznismenu Olegu Deripaski uvede sankcije i zaplijeni mu jahtu i vilu kod Tivta.

Čivović za “Vijesti” kaže da ruskim oligarsima cijeli svijet uvodi sankcije i oduzima imovinu, a on i dalje u podgoričkom Privrednom sudu vodi pravnu bitku sa Deripaskom i njegovim preduzećima. Deripaska je pod sankcijama britanske vlade, zbog “bliskih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čime učestvuju u njegovoj agresiji na Ukrajinu”.

Ročište po tužbi Čivovića protiv kompanija ruskog biznismena Shasta Universal i CEAC, kao i Rudnika boksita kojim je Deripaska nekad upravljao, u petak nije održana jer se predstavnici Rusa nijesu pojavili. Čivović godinama pred sudom osporava potraživanja od oko 17 miliona eura (plus oko četiri miliona eura kamata) Deripaskinih firmi, koji su navodno uložena u Boksite. Stečajna uprava je priznala ta potraživanja, što Privredni sud navodi u presudi koju je početkom prošle godine donio u korist Deripaske, ali je Apelacioni sud poništio.

Sutkinja Borjanka Zogović odložila je ročište po tužbi Čivovića za 9. maj ove godine, a Boksitima ponovo naložila da “pod prijetnjom propuštanja” dostavi tražene zapisnike sa skupština akcionara. To znači da bi Boksiti mogli da izgube neko pravo zbog neispunjavanja zahtjeva Suda. Punomoćnik Boksita kazao je na ročištu da u preduzeću nema niko od zaposlenih ko može da pristupi arhivi, što Čivović demantuje.

Čivović je “Vijestima” rekao da navodno niko ne zna gdje je 17 miliona eura koji su preko litvanske banke uplaćena na račun Boksita.

”U ovoj krizi dobro je da Crna Gora ima 17 miliona eura za koje ne zna”, rekao je Čivović.

Poručio je da Vlada ovim mora da se pozabavi, jer “neko je pare uzeo, ili Deripaska ili bivša vlast”.

”Ako ovo neko iz sadašnje vlasti ne shvati ozbiljno, biću prinuđen da prenoćim ispred Delegacije EU ili američke, britanske ambasade u Podgorici, kako bih skrenuo pažnju na ovaj problem. Svima su puna usta borbe protiv korupcije, a kad treba nešto da se uradi, onda ništa”, kazao je Čivović.

Rekao je da se za pomoć obraćao kabinetu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da mu pomogne da od Centralne banke dobije informacije da li je tih 17 miliona ikad stiglo u Crnu Goru, ali odgovor nije dobio.

Tražio je i finansijsku pomoć od Ministarstva fiunansija i premijera Zdravka Krivokapića za angažovanje vještaka finansijske struke.

”Stalno napadam bivšu vladu, ali mi je nekadašnji premijer Duško Marković pomogao sa 400 eura da platim prevod dokumentacije”, rekao je Čivović.

Čivović je predao zahtjev za prijem kod nove vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović.

Bonus video: