Plantaže ponovo prodaju plac u Donjoj Gorici, cijena niža 10 odsto

Na prvom oglasu, raspisanom početkom marta, nije bilo zainteresovanih za kupovinu ovog zemljišta. Na prvom oglasu početna cijena je bila 4,9 miliona a sada je smanjena za 10 odsto na 4,41 miliona eura

11890 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna kompanija za proizvodnju vina “Plantaže” objavila je drugi javni poziv za prodaju zemljišta od 35,1 hiljadu kvadratnih metara u Donjoj Gorici pored nove obilaznice.

Na prvom oglasu, raspisanom početkom marta, nije bilo zainteresovanih za kupovinu ovog zemljišta. Na prvom oglasu početna cijena je bila 4,9 miliona a sada je smanjena za 10 odsto na 4,41 miliona eura.

Rok za dostavljene ponuda je 29. mart u 12 časova.

Plantaže imaju velike naslijeđene dugove i obaveze iz perioda bivše uprave. Plan je da se prodajom viška imovine riješe najurgentniji dugovi i investira u neophodne proljećnje radove u vinogradima i voćnjacima kompanije

Revizorska kuća “Ernest&Young” nedavno je procijenila da stalna imovina “Plantaža” na kraju prošle godine iznosila 400 miliona eura.

Izvještaj pokazuje višestruko veću vrijednost od one koja se trenutno vodi u poslovnim knjigama kompanije. Posljednja zvanična procjena stalne imovine ‘Plantaža’ rađena je davne 1992. godine, u doba hiperinflacije, dok je stalna imovina kompanije na kraju 2020. godine vrijedjela nešto preko 72 miliona eura.

U Izvještaju o procijeni vrijednosti stalne imovine predmet procjene bili su zemljište, koje se nalazi na sedam lokacija u Crnoj Gori, kao i građevinski objekti, višegodišnji zasadi i oprema. Uprava “Plantaža” istakla je da se izvještajem veliki dio zemljišta, koje se po listama nepokretnosti vodi na kompaniju, tek sada uvodi u bilanse i to na površini od oko 900 hektara (oko devet miliona kvadrata).

Bonus video: