Jaja poskupljuju za 25 odsto

Pojasnili su da će poskupljenje jaja od 25 odsto pokriti njihove sadašnje troškove i obezbijediti kontinuiranu proizvodnju i osigurati da snabdijevanje građana njihovim proizvodom bude stabilno u narednom periodu

32046 pregleda 267 reakcija 70 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženja proizvođača konzumnih jaja Crne Gore saopštilo je da će povećati cijene svojih proizvoda za 25 odsto.

Oni navode da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji pod direktnim uticajem talasa poskupljenja na globalnom nivou.

Udruženje proizvođača konzumnih jaja Crne Gore – Montenegro eggs čine Agromont, Višnjić komerc, Alko-set, Good Food - Kovačević, Rebra Commerce, Beganovič CO i Fetić komerc.

"Cijena stočne hrane koja je osnovni input je povećana za oko 50 odsto u poslednjih šest mjeseci, cijena ambalaže je povećana za 60 odsto, gorivo i ostali energenti za 30 odsto, transport 40 odsto. Osim tržišnog povećanja cijena suočeni smo i sa nestašicom navedenih inputa, pa smo prinuđeni da tražimo i druga tržišta koja su udaljenija što dodatno povećava cijenu. Uzimajući u obzir navedena poskupljenja koja ponderisano iznose više od 40 odsto u proizvodnji kao i činjenicu da su proizvođači obezbijedili određene zalihe inputa, primorani smo da povećamo cijenu konzumnih jaja", navodi se u njihovom saopštenju.

Pojasnili su da će poskupljenje jaja od 25 odsto pokriti njihove sadašnje troškove i obezbijediti kontinuiranu proizvodnju i osigurati da snabdijevanje građana njihovim proizvodom bude stabilno u narednom periodu.

Bonus video: