Do kraja marta rok za podnošenje finansijskih iskaza

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit preduzeća objavljene su u Službenom listu 31. decembra prošle godine

1941 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) podsjetila je poreske obveznike da je zakonski rok za dostavu finansijskih iskaza i godišnje prijave poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu, kao i za uplatu poreza na dobit 31. mart.

Iz UPC je saopšteno da su izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit preduzeća objavljene u Službenom listu 31. decembra prošle godine.

“Imajući u vidu da su izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica u primjeni od 1. januara, to se pri utvrđivanju oporezive dobiti za prošlu kalendarsku godinu i plaćanju poreske obaveze po tom osnovu primjenjuje propis koji je bio na snazi u periodu nastanka obaveze, što podrazumijeva da se porez na dobit za prošlu godinu plaća po stopi od devet odsto, kao i pravo poreskog obveznika na umanjenje poreske obaveze za šest odsto ukoliko u roku utvrđenim zakonom obavi uplatu obračunate poreske obaveze”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, navedeni Zakon, koji predviđa progresivne stope poreza na dobit i u kojem je izbrisana norma koja reguliše pravo poreskog obveznika na umanjenje poreske obaveze, će se primjenjivati pri oporezivanju dobiti ostvarene od poreskog perioda od kada je navedena norma u primjeni, što je u slučaju poreza na dobit finansijska, odnosno ova kalendarska godina.

Bonus video: