USSCG spremna da organuzuje prosteste ako se ne stabilizuje situacija u državi

"Nestabilna politička scena uzrokuje nestabilnu ekonomsku scenu, kao i uvođenju sistema odgovornosti na svim nivoima..."

7813 pregleda 62 reakcija 8 komentar(a)
Foto: USSCG
Foto: USSCG

Unija slobodnih sindikata (USSCG) spremna je da organizuje radničke proteste radi zaštite standarda građana, ukoliko u najkraćem roku ne dođe do stabilizacije političke situacije i uvođenja sistema odgovornosti na svim nivoima.

Iz USSCG su, nakon sjednice Glavnog odbora te sindikalne organizacije, kazali da očekuju hitno uspostavljanje i oživotvorenje konkretnih mjera na zaštiti životnog standarda građana kroz ograničavanje cijene rasta osnovnih životnih namirnica i limitiranje cijene goriva.

“Insistiramo na stabilizaciji političke situacije u zemlji, jer nestabilna politička scena uzrokuje nestabilnu ekonomsku scenu, kao i uvođenju sistema odgovornosti na svim nivoima. Ukoliko do toga ne dođe u najkraćem roku, USSCG je spremna da organizuje i pokrene radničke proteste radi zaštite životnog interesa i standarda zaposlenih i građana”, navodi se u saopštenju.

U USSCG smatraju da donosioci odluka na svim nivoima moraju preuzeti odgovornost za takvo stanje u državi, koje prijeti da će biti sve složenije i izazovnije usljed najave novih poskupljenja, s jedne strane, i neizvjesne političke situacije u zemlji, s druge strane.

"Svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te naftnih derivata od kojih zavisi krajnja cijena sve ostale robe i usluga, polako ali sigurno poništavaju sve pozitivne efekte koje je program Evropa sad trebalo da proizvede“, naveli su iz Unije.

Oni su podsjetili da efekte pomenutog programa nije osjetio ogroman broj građana Crne Gore poput 40 hijlada onih koji rade “na crno”, poput 55 hijada nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, poput 16 hiljada penzionera koji preživljavaju sa najnižom penzijom od 150 EUR i još nekoliko hiljada onih koji primaju penzije i ispod tog nivoa.

"Posljednjih godinu USSCG sa posebnom zabrinutošću prati ponašanje političkih aktera na društvenoj sceni. Kao nacionalna radnička organizacija, od svog nastanka, USSCG je imala kritički pogled na ekonomsku politiku vođenu u našoj zemlji kojom se enormno društveno bogatstvo prelilo na račune šačice pripadnika novopečene elite, a na štetu ogromnog broja građana“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici USSCG su, kako su rekli, kritikovali inertnost i zarobljenost institucija sistema i predlagali brojne ekonomske mjere kako bi se neselektivno oporezovali bogatstvo i luksuz, spriječilo nezakonito otimanje društvene imovine i smanjio sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

"Strpljivo smo čekali da se, nakon 30 godina vladavine kontinuiteta, pokažu gromoglasno najavljivani rezultati političkih promjena. A što smo dočekali? Dočekali smo da nam rad Skupštine bojkotuje kako opozicija tako i pozicija, da imamo Vladu koju nijesu podržavali ni oni koji su je izabrali, ali istovremeno nijesu htjeli ni da je opozovu, da se naši političari bore za svoju političku poziciju i članstvo, ne iskazujući nimalo zabrinutosti što divljaju cijene osnovnih životnih namirnica i goriva, dok, uz sve to, u jednoj evropskoj zemlji bijesni rat sa mogućom prijetnjom dalje eskalacije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: