MER odbio primjedbe Unije poslodavaca

Ministarstvo ekonomskog razvoja donijelo izvještaj sa javne rasprave o Nacrtu zakona o ograničenju cijena životnih namirnica

3667 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) na javnoj raspravi, koja je završena 10. marta, povodom Nacrta zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi uglavnom nije prihvatilo primjedbe i sugestije Unije poslodavaca (UPCG).

Nacrt ovog zakona trebalo bi da bude usvojen na sjutrašnjoj sjednici Vlade, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje.

Na primjedbu da ovaj zakon ne daje naznake koje su to situacije kada se “privremene” mjere mogu uvoditi, koje bi mjere mogle biti uvedene, u kom obimu i na koji period, kao ni okvir proizvoda na koji se one mogu odnositi iz MER-a su objasnili da se mjerama mogu ograničiti cijene proizvoda, dok se dešavaju poremećaji na tržištu i povećavaju cijene proizvoda od posebnog značaja.

”Mjere će se preispitivati periodično, a najmanje jednom u tri mjeseca, i u slučaju da Vlada ocijeni da ne postoji potreba za daljim sprovođenjem donijetih mjera, iste će biti ukinute”, piše u izvještaju sa javne rasprave.

Nije prihvaćen ni, između ostalih, predlog da se regulacija tržišta kada to određeni događaji i situacije zahtijevaju postigne izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, jer iz MER-a smatraju da se radi o hitnoj mjeri koju je bilo neophodno riješiti na najefikasniji način kroz izradu posebnog zakona, dok su za izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini potrebno dodatno vrijeme i šire konsultacije.

Iz ministarstva su pojasnili da su izmjene tog zakona svakako programom Vlade predviđene tokom drugog kvartala (april - jun) ove godine.

Iz UPCG su uputili predlog, imajući u vidu cilj nacrta zakona, da uporedo treba razmotriti i mogućnost uvođenja (privremeno) nulte stope oporezivanja za neke vrste osnovnih životnih namirnica, što je na neki način uvaženo predlogom Ministarstva finansija i socijalnog staranja upućenom Vladi da se privremeno ukine stopa poreza na dodatu vrijednost za brašno i jestivo ulje.

Iz MER-a su “Vijestima” prošle sedmice kazali da je predlogom stvoren zakonski osnov za ograničavanje cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika, a da će se podzakonskim aktom utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

Koji će proizvodi biti na listi, kako kažu, zavisi od procjene Vlade u datom momentu, kao i da nacrt zakona podrazumijeva određivanje maksimalne maloprodajne cijene za određeni proizvod, koja će važiti na teritoriji Crne Gore za sve trgovačke lance. Poručuju da će Vlada prilikom ograničavanja cijena voditi računa o nabavnoj cijeni proizvoda i maloprodajnoj marži da trgovački lanci ne bi bili na gubitku.

I. I.

XX

Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rera conecatem illat.

Ga. Bit aborem fugia niendan Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rer

PKCG: Voditi računa o slobodi preduzetništva

Iz Privredne komore (PKCG) juče su poručili da su razumjeli da je potencijalno donošenje zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda još jedan način pomoći potrošačima, ali se kako dodaju njegova operacionalizacija treba posmatrati i u kontekstu očuvanja privredne aktivnosti i rentabilnosti proizvođača i trgovaca.

”Sam efekat na potrošače nije dovoljan u vremenu izražene potrebe za stabilizacijom tržišta i ekonomije. Država treba da povede računa o poziciji privrednika kako bi ekonomija nastavila stabilno da funkcioniše. PKCG apeluje na Vladu i Skupštinu da se prilikom donošenja odluka koje se odnose na suzbijanje posledica aktuelne ekonomske krize uvažava sloboda preduzetništva, kao jedno od Ustavom zagarantvanih ekonomskih prava”, rekli su iz PKCG.

U ovoj organizaciji smatraju da trenutna situacija zahtijeva uključenost svih ekonomskih činilaca, države i privrede, jer je to jedini siguran recept za uspješno suprotstavljanje ekonomskoj krizi.

Bonus video: