Rmandić nije dostavio zahtjeve, više puta disciplinski odgovarao

Oni navode da je "cijeneći navedeni propust u radu koji se ne može drugačije tretirati izuzev kao namjeran", disciplinski organ izrekao mjeru uslovni prestanak radnog odnosa

3920 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Iz Željezničkog prevoza saopštili su da je njihov radnika Mirko Rmandić jutros u poslovnim prostorijama tog preduzeća iznenadno započeo štrajk glađu koji nije bio prethodno najavljen, niti je zvanično menadžmentu dostavio razloge za stupanje u štrajk, kao ni zahtjeve.

"Što se tiče navodne povrede prava na rad, Mirko Rmandić je po osnovu ličnog zahtjeva upućenog izvršnom direktoru dana 06.09.2021, raspoređen na radno mjesto pratilac kola u Jedinici prevoz putnika Bar. Njegovom zahtjevu se izašlo u susret i nakon obavljenog ljekarskog i položenog vanrednog periodičnog ispita, koji je bio neophodan obzirom da gospodin Rmandić nije duže vrijeme obavljao ove poslove, imenovani je raspoređen na radno mjesto pratioca kola", rekli su iz Željezničkog Prevoza.

Taj posao obavljao je do dana kada je priveden od strane CB Podgorica zbog prevoza stvari koje su zatečene u kolima pod njegovim nadzorom, a u pitanju je bila veća količina medikamenata, kao i prevoz živih životinja, odnosno 6 kučića bez uredne dokumentacije. Kako je ovaj vid ponašanja pratioca kola u suprotnosti sa Pravilnikom 109 (Pravilnik o pružanju usluga u spavaćim kolima), kao i Pravilnikom o odgovornosti zaposlenih u ŽPCG, ŽPCG je pokrenuo postupak odgovornosti protiv ovog zaposlenog na način što je udaljen iz Društva do okončanja disciplinskog postupka, a shodno izvještaju Uprave policije. Na disciplinskoj raspravi nedvosmisleno je utvrđen stepen odgovornosti zaposlenog koji se, između ostalog, ogleda i u narušavanju ugleda preduzeća u konkretnom slučaju zbog njegove krivice i zloupotrebe voznog sredstva koje mu je povjereno na nadzor", saopštili su iz Željezničkog prevoza. Oni navode da je "cijeneći navedeni propust u radu koji se ne može drugačije tretirati izuzev kao namjeran", disciplinski organ izrekao mjeru uslovni prestanak radnog odnosa. "Po izricanju disciplinske mjere, imenovani je upućen na korišćenje godišnjeg odmora iz 2021. godine, a po završetku godišnjeg odmora ponuđen mu je Aneks ugovora na radno mjesto radnika na informacijama u stanici Bar, u Jedinici u kojoj je i prethodno bio raspoređen. Inače, u cilju organizacije rada u Jednici prevoz putnika Bar, pratioci kola se po potrebi raspoređuju i na druga radna mjesta shodno Aneksu ugovora o radu. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da su se protiv istog vodili disciplinski postupci zbog povreda radnih obaveza i u ranijem periodu, te je zbog istih i ranije udaljavan iz Društva, smatramo da zaposlenom nisu ugrožena prava na rad. Komentare na stranici NVO Vozom kroz Crnu Goru, čiji je jedan od osnivača Mirko Rmandić, u kojima su iznošene uvrede i neistine na račun naše kompanije, ŽPCG neće komentarisati. Smatramo da svaki zaposleni ima mogućnost i obavezu da o svim nepravilnostima i zahtjevima informiše prvenstveno menadžment, a potom ostale instance i javost ukoliko rješenje izostane. Gospodinu Rmandiću je od strane menadžmenta ponudjen razgovor o zahtjevima, koji je on odbio", naveli su iz Željezničkog prevoza.

Iz kompanije navode da su nakon što Rmandić zvanično uputi zahtjeve menadžmentu ŽPCG i bude spreman na razgovor, spremni da sa njim razgovaraju u cilju "postizanja razumnog rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih zaposlenih o poštovanju radne i tehnološke discipline i poštovanja važećih pravilnika i uputstava".

Bonus video: