EPCG od izvoza struje za dva mjeseca zaradila 25 miliona eura

Poslovanje EPCG, na prvom mjestu opterećuju dugovanja dijela domaćinstava i privrede. Domaćinstva duguju 119,7 miliona eura dok privreda, tj. ostala potrošnja duguju oko 59,5 miliona eura, kazao je u intervjuu “Vijestima” izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin

35452 pregleda 318 reakcija 88 komentar(a)
Očekuje pozitivan kraj pregovora sa Evropskom energetskom zajednicom: Rovčanin, Foto: EPCG
Očekuje pozitivan kraj pregovora sa Evropskom energetskom zajednicom: Rovčanin, Foto: EPCG

Elektroprivreda je od izvoza struje za januar i februar zaradila 25 miliona eura. Zbog loše hidrološke situacije početak redovnog remonta Termoelektrane Pljevlja odložen je za 15. april. Očekuju pozitivan ishod pregovora u sudbini TE Pljevlja, dok bi njena ekološka rekonstrukcija mogla početi do juna, to je u intervjuu “Vijestima” kazao izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Kako sadašnja dešavanje na evropskim energetskim berzama utiču na poslovanje EPCG? Koliko je vrijedio izvoz struje EPCG u prva dva mjeseca ove godine?

EPCG je izložena uticaju spoljnih faktora jer kompanija tržišno posluje a prvenstveno mislimo na kretanja cijena električne energije na berzama u Evropi. Rast cijena električne energije utiče na poslovanje EPCG i pozitivno i negativno, zavisi od toga kakav nam je Bilans električne energije, tj. da li uvozimo ili izvozimo. Kako nam predstoji dio godine kada nam nedostaje električna energija, EPCG će biti na strani uvoza. Naravno, pokušaćemo optimizacijom naše proizvodnje svesti uvoz na minimum dok će sredstva koja su akumulirana tokom prvog kvartala, kada je bio izvoz sada koristiti za nabavku nedostajućih količina električne energije kako bi svi kupci bili sigurno snabdjeveni.

Ostvareni saldo (razlika izvoz-uvoz energije) za januar i februar 2022. godine iznosio je 109 GWh čija je vrijednost 25,7 miliona eura.

Da li je sada stabilna proizvodnja električne energije? Da li će nedostajali električne energije tokom aprila i maja, kada je planiran remont Termoelektrane Pljevlja?

Snabdijevanje svih potrošača u Crnoj Gori je stabilno kao i proizvodnja u objektima EPCG, a sve elektrane su raspoložive sa 100% kapacitetom. Ono što nam ne ide naruku je loša hidrološka situacija i veoma mala količina padavina pa je proizvodnja iz hidroelektrana za prethodna dva mjeseca na nivou 78% od planirane. Kako se to vidi iz Elektroenergetskog bilansa, EPCG nema nedostatke električne energije za pokrivanje potrošnje krajnjih kupaca. Najveći uticaj na naš energetski bilans biće hidrološke prilike i moguća proizvodnja iz hidroelektrana.

Menadžment EPCG je donio odluku da pomjeri početak remonta termoelektane za 15. april, kako bi TE Pljevlja bila na mreži do perioda kada budu izvjesnije pojave dotoka na rijekama i niže potrošnje usljed boljih vremenskih prilika. Plan je da remont TE Pljevlja traje 45 dana.

Šta se sada dešava u postupku pregovora sa Evropskom energetskom zajednicom o sudbini TE Pljevlja?

Kada je riječ o uslovima EEZ nadležno ministarstvo je u aktivnoj komunikacija s njima a u svejtlu novih dešavanja te zbog važnosti rada TEP za elektroeneregetski sistem države, očekujemo pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa EEZ, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada TE Pljevlja.

Kada se može očekivati početak rekonstrukcije TE Pljevlja? U kojoj fazi je sada taj projekat?

Projekat ekološke rekonstrukcije je u toku i trenutno se nalazi u fazi revizije glavnog projekta. U drugom kvartalu očekujemo završetak revizije dokumentacije kao i početak radova na projektu.

Ko su najveći dužnici EPCG i koje mjere preduzimate za naplatu? Koliki su dugovi Uniproma i Vodovoda Cetinje?

Poslovanje EPCG, na prvom mjestu opterećuju dugovanja dijela domaćinstava i privrede. Domaćinstva duguju 119,7 miliona eura dok privreda, tj. ostala potrošnja duguju oko 59,5 miliona eura.

EPCG redovno utužuje potrošače sa zaostalim dugovanjima kako bi zaštitila svoja potraživanja od zastarijevanja. Sa druge strane, kroz akcije Podijelimo tereret i standardne protokole, EPCG domaćinstvima i privredi omogućava izmirenje obaveza na rate, bez zatezne kamate, uz minimalno učešće, te na višegodišnji period, čime izbjegavamo nepopularne mjere isključenja. Takođe, potrošači koji redovno izmiruju obaveze imaju stimulans jer dobijaju popust od 12,5 odsto na cjelokupan račun a uz nagradne igre iz mjeseca u mjesec dobijamo sve veći broj takvih potrošača.

Napominjemo da “Uniprom” od januara ove godine ima snabdjevački ugovor i do sada redovno izmiruje obaveze. Sa druge strane, “Uniprom”, po ranijem ugovoru, za novembar i decembar prethodne godine ima dug od oko pet miliona eura. Kada je riječ o Vodovodu Cetinje dug je blizu devet miliona eura.

HE “Komarnica” je ekološki prihvatljiv projekat

U toku je javna rasprava oko projekta Hidroelektrane “Komarnica”. Ekolozi smatraju da će njena izgradnja štetiti prirodi i da postoje alternative u obezbjeđivanju te količine električne energije, koji su stavovi EPCG u vezi sa tim projektom?

EPCG je okrenuta razvoju novih projekata iz obnovljivih izvora - solar i vjetar, svjesni smo značaja i potrebe izgradnje velikih hidroelektrana - prvenstveno HE “Komarnice” i HE “Kruševo”. Planirana izgradnja većih kapaciteta elektrana iz vjetra i sunca zahtijevaju povećanje potrebe za tzv. balansnom energijom, koju jedino možemo obezbijediti iz hidroelektrane ili alternativno iz gasnih elektrana. Kako hidropotencijal Crne Gore je iskorišćen u maloj mjeri, mišljenja smo da je ulaganje u hiroelektrane jedino ispravno, jer će kako vrijeme prolazi vrijednost megavata iz ovih elektrana samo rasti, naročito po uspostavjanju velikog regionalnog tržišta.

Napominjemo da su prije nekoliko dana održane i javne rasprave u vezi sa ekološkim elaboratom i uticajem na životnu sredinu gdje je i javnost upoznata sa svim detaljima a zainteresovane strane su dobile adekvaten odgovore u vezi sa projektom koji je podržan kako od mještana tako i od lokalnih samouprava Šavnika i Plužina. Na kraju ćemo još jednom podsjetiti da je Studija “Regional strategy for sustainable hydropower in the Western Balkans - WBIF”, koja je uz podršku Evropske unije izrađena za potrebe Investicionog fonda za Zapadni Balkan, HE “Komarnicu” svrstava u red ekološki prihvatljivih projekata.

Analiziraju ponude za projekat “Solari”

U kojoj su fazi tenderi za nabavku opreme za projekat “Solari”? Kada se može očekivati postavljanje prvih solarnih panela kod zainteresovanih građana i privrede?

Shodno tenderskoj proceduri pregled prispjele dokumentacijeje u fazi je analize u nadležnim službama EPCG i kada se završi proces izaći ćemo u javnost sa relevantnim informacija o izboru najbolje ponude.

Napominjemo da su se prve instalacije očekivale mnogo ranije, ali, kako smo obveznici Zakona o javnim nabavkama, prve instalacije zavise isključivo od brzine njene realizacije. Kako sada stvari stoje, nadamo se prvim instalacijama tokom proljećnih mjeseci.

Bonus video: