Provjeravaju upravljanje kadrovskom evidencijom

Državna revizorska institucija počela reviziju novog kadrovskog informacionog sistema koji koristi 106 državnih organa i u kome se nalaze podaci za oko 13.000 službenika

5075 pregleda 2 komentar(a)
U kadrovskom sistemu podaci za 13.000 službenika: Radulović, Foto: SAVO PREELVIC
U kadrovskom sistemu podaci za 13.000 službenika: Radulović, Foto: SAVO PREELVIC

Državna revizorska institucija (DRI) je započela reviziju “Efikasnost i ažurnost upravljanja centralnom kadrovskom evidencijom” kod Uprave za kadrove.

”To je revizija informacionog sistema. Pošto je krajem 2020. godine implementiran novi kadrovski informacioni sistem koji koristi 106 državnih organa i organa državne upraveu komese nalaze podaci za oko 13.000 službenika, cilj revizije je da se utvrdi da li je centralnom kadrovskom evidencijom i novim kadrovskim informacionim sistemom postignuta bolja efikasnost i ažurnost upravljanja ljudskim resursima državnih službenika i namještenika”, objasnio je “Vijestima” član Senata DRI Branislav Radulović.

On je najavio i reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za prošlu godinu koje je potrošačka jedinica sa najvećim budžetom od 217,3 miliona ili 23 odsto ukupnog tekućeg budžeta i sa veoma složenom organizacionom strukturom.

”Skupštinski odbor za finansije iskazao je interesovanje za reviziju ovog resora i ukupna javnost posebno kada su u pitanju ugovori o dijelu. Ove činjenice, bile su opredjeljujuće da je revizija ovog Ministarstva kroz instrukcije za pripremu godišnjeg plana revizija i ocjenu kriterijuma za predlaganje revizija prepoznata kao jedna od prioritetnih revizija u ovoj godini”, pojasnio je Radulović, dodajući da je ova revizija projektovana u decembru kada je usvojen godišnji plan revizija za ovu godinu.

DRI, prema riječima Radulovića, ulaže napore da što veći broj preporuka bude realizovan, odnosno da promjene koje njihova realizacija donosi značajno doprinesu unapređenju transparentnosti i odgovornosti u raspolaganju javnim sredstvima na zakonit, ekonomičan, efektivan i efikasan način.

”U tom cilju DRI je intenzivirala aktivnosti na izgradnji sistema za praćenje realizacije preporuka kako bi se povećao pritisak na subjekte revizije da realizuju date preporuke i javnosti omogućilo da ima uvid u kojoj mjeri subjekti revizije realizuju preporuke. Jedan od posljednjih je izvještaj DRI o realizaciji preporuka datih u izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Rektorata državnog Univerziteta za 2020. godinu”, kazao je Radulović.

Za ovu godinu on je najavio i reviziju uspjeha o zapošljavanju u državnim organima po osnovu ugovora o djelu, a podsjetio je da su 2020. godine u reviziji uspješnosti upravljanja ugovorima o djelu dali veći broj preporuka za unapređenje sistema.

”Nezadovoljavajući stepen realizacije datih preporuka je uslovio da ovo godine planiramo novu revizuju o ugovorima o djelu, zbog činjenice da su izdaci po osnovu ugovora o dijelu u 2020. godini (12,18 miliona eura) za oko 40 odsto i u 2021. godini (11,15 miliona eura) za oko 30 odsto veći u odnosu na 2019. godinu (8,75 miliona), te visoko identifikovanog rizika potrošnje budžetskog novca na neefikasan način”, posnio je Radulović.

On je podsjetio da su nedavno utvrdili u reviziju uspjeha o trošenju novca koji se sakupljen donacijama za suzbijanje koronavirusa, da je taj novac neefikasno trošen i da su preporučili Vladi da utvrdi planzanjegovu potrošnju i koji će državni organ upravljati tim novcem.

DRI je utvrdila da 5,16 miliona (od ukupno prikupljenih 8,23 miliona) ostalo neutrošeno i da se nalaze na računu kod CKB banke, te da prema važećoj odluci novcem raspolaže Nacionlano koordinaciono tijelo koje više ne postoji.

Bonus video: