Plužine i Šavnik pomažu poljoprivrednike

Te dvije opštine dodijeliće novac za poboljšanje uslova proizvodnje, odnosno liječenje stočnog fonda

2226 pregleda 0 komentar(a)
U Šavniku snose troškove liječenja stoke (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
U Šavniku snose troškove liječenja stoke (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Lokalna uprava Plužina raspisala je javni poziv za dodjelu pomoći poboljšanju uslova za poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji te opštine.

Slično je uradila i Opština Šavnik, koja je odlučila da sufinansira troškove liječenja stočnog fonda poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije te opštine koja uzgajaju domaće životinje. Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto vrijednosti računa, a za realizaciju ove mjere predviđeno je 20 hiljada eura.

U Plužinama, pomoć se dodjeljuje za adaptaciju, rekonstrukciju ili izgradnju poljoprivrednih objekata za poljoprivrednu proizvodnju na seskom području, finansiranje proboja ili nasipa puteva radi lakšeg korišćenja imovine i finansiranje iskopa i izgradnje čatrnje ili vodopoja za stočni fond.

Kako piše u pozivu, ukupna predračunska vrijednost materijala i radova ne može biti veća od 10 hiljada eura, a komisija, koju predlaže predsjednik Opštine, po prijemu zahtjeva određuje visinu pomoći u iznosu do 60 odsto od ukupne predračunske vrijednosti materijala i radova.

Visina pomoći lokalne uprave zavisi od broja članova domaćinstva i njihovih mjesečnih prihoda, broja grla životinja koje podnosilac ima u momentu podnošenja zahtjeva i finansijskih mogućnosti Opštine.

Kako se navodi u javnom pozivu, pravo na pomoć mogu ostvariti lica koja imaju prebivalište na teritoriji opštine Plužine najmanje pet godina, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da imaju nepokretnost na seoskom području u svojini ili susvojini na kojoj se planira adaptacija, rekonstrukcija ili izgradnja poljoprivrednih objekata za poljoprivrednu proizvodnju, iskop i izgradnje čatrnje ili vodopoja, odnosno proboj ili nasip puteva radi lakšeg korišćenja imovine.

”Lice kome je odobrena pomoć, prije isplate sredstava, sklapa ugovor sa predsjedniom Opštine u kojem se obavezuje da će vratiti dodijeljena sredstva uvećana za iznos zakonske kamate ukoliko u roku od godinu dana od dobijanja pomoći ista namjenski ne realizuje”, stoji u javnom pozivu.

Prijave za javni poziv se mogu podnijeti zaključno sa 15. aprilom na pisarnici Biroa za zajedničke poslove Opštine Plužine.

Javni poziv se ne odnosi na adaptaciju, rekonstrukciju ili izgradnju stambenih objekata, kao i na individualne proizvođače kojima su u prethodnim godinama po datom osnovu dodijeljena novčana sredstva.

Novčano će podržati i studente

Opština Plužine je raspisala poziv о dodjeli pomoći za studente sa prosječnom ocjenom 7,5 i više i studente lošeg materijalnog stanja, kao i za dodjelu nagrada studentima sa prosječnom ocjenom 9,5 i više koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Oplužine najmanje dvije godine, nijesu u radnom odnosu i imaju manje od 25 godina.

Pomoć se može dodijeliti studentima osnovnih studija koji tokom studija nijesu gubili godinu i koji su prethodne godine položili najmanje 80 odsto ECTS kredita, dok se oglas za studentsku nagradu odnosi na visokoškolce koji pohađaju osnovne i master studije, koji tokom studija nijesu gubili godinu i koji su prethodne godine studija položili sve ispite. Oglasi su objavljeni 15. marta, a rok za podnošenje prijava, uz potrebnu dokumentaciju, je 15 dana.

I Opština Šavnik je riješila da pomogne svojim studentima. Tako će do 30. juna finansirati troškove prevoza studenata u međugradskom saobraćaju, i to 20 eura na mjesečnom nivou visokoškolcima koji studiraju u Nikšiću, 30 eura za one koji putuju u Podgoricu i Danilovgrad, i 40 za studente koji studiraju na fakultetskim jedinicama u ostalim opštinama. Takođe će finansirati troškove smještaja i ishrane u studentskim domovima.

Bonus video: