Bivši radnici “Radoja Dakića” od Bakovića traže okrugli sto

54 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radnici Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2017. 16:16h

Bivši radnici “Radoja Dakića” za sljedeću srijedu su najavili protest ispred kancelarije ombudsmana Šućka Bakovića, jer nijesu zadovoljni kako on gleda na kršenje njihovih prava.

To je "Vijestima" najavio predsjednik NVO Udruženja manjinskih akcionara “Radoja Dakića” Milan Vukčević.

Prethodno će radnici održati protest isped zgrade Vlade.

On je objasnio da su sa Bakovićem razgovarali krajem juna i da su inicirali da on pokrene pred Ustavnim sudom postupak za ocjenu ustavnosti člana 55 Zakona o stečaju, ali da Baković to nije uradio.

"Zato smo sami pokrenuli incijativu i zahtijevali moratorijum. Naš problem je veliki da bi se ignorisao. Masovna kršenja ljudskih prava po više osnova obuhvata period od dvije decenije tokom koje smo zaradili 77 plata i doprinosa za socijalno osiguranje. Neizvršavanje sudske odluke više od 10 godina tretira se kao stari predmet", rekao je Vukčević.

Dakićevici su od Bakovića očekivali, kako je kazao Vukčević, da će se odazvati njihovom pozivu da prisustvuje debati koja je bila trećeg oktobra (dan kad je fabrika osnovana), a koja je prvi put održana u staroj zgradi Vlade i u istoj prostoriji u kojoj je donijeta odluka o gašenju fabrike.

"Zahtijevaćemo od ombudsmana da, shodno članu 47 Pravila o radu zaštitnika ljudskih prava organizuje okrugli sto na temu ljudska prava bivših radnika. Da je država ta koja je kršila naša ljudska prava utvrdio je i Evropski sud u Strazburu. Pošto se radi o odgovornosti nekoliko državnih organa tražićemo postupanje shodno članu 23 Zakona o zaštitniku ljudskih prava da ga premijer primi na njegov zahtjev bez odlaganja", rekao je Vukčević.

Bonus video: